Hipotetycznie, konsumpcja tłuszczu może wpływać na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki, jednak wyniki dotychczasowych badań epidemiologicznych są sprzeczne. Autorzy artykułu opublikowanego na łamach European Journal of Cancer Prevention przeprowadzili przegląd systematyczny i meta-analizę badań kohortowych oraz badań typu case-control, analizujących wpływ spożycia tłuszczu na ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki. Do meta-analizy włączono 6 badań kohortowych oraz 13 badań typu case-control, w których zdiagnozowano 6 159 przypadków nowotworów trzustki. Grupę kontrolną stanowiła populacja 1 068 476 osób.
Porównując najwyższy poziom konsumpcji całkowitego tłuszczu z najniższym spożyciem, nie zaobserwowano wzrostu ryzyka zachorowania na nowotwór trzustki, RR=1.04 (95%CI=0.90-1.20). Brak wpływu konsumpcji tłuszczu na ryzyko nowotworów trzustki wykazano zarówno w badaniach typu case-control, RR=1.03 (95%CI=0.83-1.27), jak i w badaniach kohortowych, RR=1.05 (95%CI=0.85-1.29). W szczegółowych analizach uwzględniających podział na różne źródła pochodzenia tłuszczu, zróżnicowanie geograficzne, sposób standaryzacji względem istotnych czynników ryzyka, również nie wykazano negatywnego wpływu spożycia tłuszczu.
Wyniki przeglądu systematycznego oraz meta-analizy badań wskazują na brak związku pomiędzy wysoką konsumpcją tłuszczu a ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe trzustki.