Udział w badaniach przesiewowych

W czasie badania przesiewowego możliwe jest rozpoznanie nowotworu złośliwego we wczesnej fazie jego rozwoju a w przypadku nowotworów jelita grubego możliwe jest również usunięcie w trakcie badania polipów zanim przekształcą się one w zmianę złośliwą. Badaniem przesiewowym w kierunku wczesnego wykrywania nowotworów jelita grubego i odbytnicy zalecanym przez Radę Unii Europejskiej jest badanie na krew utajoną w kale dla osób w wieku 50-74 lata. Innymi metodami skryningowymi są kolonoskopia i sigmoidoskopia.  

Spożywanie dużej ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych

Dieta zawierająca duże ilości owoców, warzyw oraz produktów pełnoziarnistych obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego. Zaleca się również obniżenie spożycia czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz mięsa przetworzonego (np. hot-dogi), których spożycie zwiększa ryzyko zachorowania.

Aktywność fizyczna


Niska aktywność fizyczna zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego. Zwiększenie aktywności fizycznej pozwala obniżyć ryzyko.

Kontrolowanie masy ciała

Zarówno nadwaga jak i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania i zgonu z powodu nowotworów złośliwych jelita grubego. Odpowiednia dieta i wysoki poziom aktywności fizycznej pozwalają kontrolować masę ciała.

Niepalenie papierosów


U osób, które przez wiele lat paliły papierosy, obserwuje się wyższe ryzyko zachorowania i zgonu z powodu nowotworów złośliwych jelita grubego.

Ograniczenie spożycia alkoholu

Wysokie spożycie alkoholu jest czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego. American Cancer Society zaleca ograniczenie spożycia alkoholu do jednego drinka dziennie dla kobiet i dwóch dla mężczyzn.  Jeden drink to około 360 ml piwa, 150 ml wina lub 45 ml wódki.