World Cancer Research Fund (WCRF) oraz the American Institute for Cancer Research (AICR) przedstawiły w 2007 roku zalecenia dotyczące stylu życia obejmujące:   utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała, bycie aktywnym fizycznie, ograniczenie spożycia produktów wysokoenergetycznych oraz napojów energetycznych, spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, alkoholu i soli, dostarczanie organizmowi potrzebnych składników z diety bez stosowania suplementacji.

 

W badaniu przeprowadzonym w ramach Vitamins and Lifestyle (VITAL) study cohort analizowano wpływ stosowania się do w/w zaleceń na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi u kobiet po menopauzie. Analiza dotyczyła sześciu z podanych zaleceń. Jako stosowanie się do zaleceń uznano:

1. waga ciała: 18.5 kg/m2  <= BMI  < 25 kg/m2  

2. >= 30 minut aktywności fizycznej dziennie w ciągu 7 z ostatnich 10 lat

3. spożywanie produktów o zawartości energetycznej <125 kcal / 100g oraz picie napojów energetycznych rzadziej niż 1 raz w tygodniu

4  >=5 porcji owoców i warzyw dziennie oraz >=1 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie

5. < 340 gram czerwonego mięsa tygodniowo

6. <= 1 drink alkoholowy dziennie.

 

W badaniu udział wzięło 30 797 kobiet po menopauzie w wieku 50-76 lat w momencie rekrutacji do badania  (średni czas obserwacji 6.7 roku). Zdiagnozowano 899 nowych zachorowań na nowotwór złośliwy piersi.  Zachorowalność na nowotwór piersi u kobiet, których styl życia charakteryzował się spełnieniem przynajmniej 5 zaleceń, była niższa o 60%, HR=0.40 (95%CI=0.25-0.65). W dalszej analizie wykazano, że redukcja ryzyka zachorowania wiązała się głownie ze spełnieniem zaleceń dotyczących wagi ciała, spożywania produktów pochodzenia roślinnego oraz redukcji spożycia alkoholu. Stosowanie się do trzech wymienionych wcześniej zaleceń wiązało się z prawie 60% obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy piersi, HR=0.38 (95%CI=0.25-0.58).

 

Stosowanie się do zaleceń dotyczących stylu życia i odżywiania się (szczególnie dotyczących wagi ciała, produktów roślinnych oraz alkoholu) obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi u kobiet po menopauzie.