Konsumpcja orzechów wiąże się z redukcją ryzyka wystąpienia wielu przewlekłych chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia, a także obniżeniem poziomu cholesterolu. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.  W badaniu przeprowadzonym w populacji 76 464 kobiet (Nurses' Health Study) oraz 42 498 mężczyzn (Health Professionals Follow-up Study) analizowano wpływ spożywania orzechów na ogólne ryzyko zgonu. W badanej populacji zarejestrowano 16 200 zgonów u kobiet oraz 11 229 u mężczyzn.

 

Konsumpcja orzechów wiąże się z redukcją ryzyka zgonu zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. W porównaniu z osobami, które nie jadały orzechów, redukcja ryzyka zgonu w populacji, która orzechy jadała wynosiła odpowiednio: RR=0.93 (95%CI=0.90-0.96) przy konsumpcji rzadziej niż raz w tygodniu, RR=0.89 (95%CI=0.86-0.93) przy konsumpcji raz w tygodniu, RR=0.87 (95%CI=0.83-0.90) przy spożywaniu orzechów 2-4 razy w tygodniu, RR=0.85 (95%CI=0.79-0.91) przy konsumpcji 5-6 razy w tygodniu oraz RR=0.80 (95%CI=0.73-0.86) przy konsumpcji 7 razy w tygodniu lub częściej. Oznacza to 7% obniżenie ryzyka zgonu przy jednej porcji orzechów rzadziej niż 1 raz w tygodniu oraz 20% redukcję ryzyka zgonu przy porcji orzechów przynajmniej raz dziennie. Porcja orzechów to 16-24 migdały, 16-18 orzechów nerkowca, 30-35 orzeszków ziemnych. Istotną statystycznie obniżkę ryzyka zgonu przy spożywaniu orzechów zaobserwowano dla nowotworów złośliwych, chorób serca oraz chorób układu oddechowego.

 

Osoby jadające orzechy charakteryzują się, na podstawie badania, generalnie lepszym zdrowiem, mają niższą wagę ciała, niższy poziom cholesterolu, rzadziej występuje u nich wysoki poziom cukru, jedzą więcej owoców i warzyw oraz częściej są aktywne fizycznie. Spożywanie orzechów jest równie istotne, jak fakt, ze orzechy zastępują inne produkty, które w związku z tym nie są jedzone (chipsy, cukierki).