Spożywanie alkoholu w dawce powyżej 1 drinka dziennie (12.5 g etanolu) wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy. Ryzyko rośnie wraz z ilością wypijanego alkoholu. Dla osoby pijącej alkohol ryzyko zachorowania jest o 12% wyższe, RR=1.12 (1.06-1.19), w porównaniu z osoba niepijącą alkoholu. Wyniki są efektem meta-analizy 61 badań epidemiologicznych badających zależność pomiędzy spożywaniem napojów alkoholowych a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy.
Dla osób pijących małe ilości alkoholu (<=1 drink/dziennie) nie zaobserwowano wzrostu ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy. Dla pijących umiarkowane ilości alkoholu (2-3 drinki/dziennie) wzrost ryzyka wynosi 21%, RR=1.21 (1.13-1.28), natomiast dla osób pijących największe ilości alkoholu (>=4 drinki/dziennie) wzrost ryzyka wynosi ponad 50%, RR=1.52 (1.27-1.81) w porównaniu z abstynentami. Powyższa meta-analiza jest silnym dowodem dla związku pomiędzy spożywaniem alkoholu (w dawce powyżej 1 drinka dziennie) a wzrostem ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego i odbytnicy.