Konsumpcja słodkich napojów zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz nadwagi, które to czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki. W związku z czym pojawiła się hipoteza o możliwym wzroście ryzyka nowotworów trzustki przy wzroście spożycia słodkich napojów. Weryfikacja powyższej hipoteza była celem analizy przeprowadzonej w kohorcie badania European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
Do analizy włączono 477 199 osób (70.2% kobiety) dla których średnia wieku w momencie włączenia do badania wynosiła 51 lat. W czasie średniego czasu obserwacji wynoszącego 11.6 lat zdiagnozowano 865 przypadków nowotworów złośliwych trzustki. Spożycie słodkich napojów zostało oszacowane na podstawie kwestionariusza ankiety z uwzględnieniem całkowitego spożycia, spożycia napojów słodzonych cukrem, napojów sztucznie słodzonych, soków owocowych oraz nektarów. Przeprowadzono standaryzację względem innych czynników mogących wpływać na ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.
Wzrost spożycia o 100 gramów/dzień w przypadku całkowitego spożycia słodkich napojów (HR=1.03, 95%CI=0.99-1.07), napojów słodzonych cukrem (HR=1.02, 95%CI=0.97-1.08) oraz napojów sztucznie słodzonych (HR=1.04, 95%CI=0.98-1.10) nie wpływał na poziom ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki. Wzrost spożycia soków owocowych i nektarów był negatywnie związany z ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki powodując 9% obniżenie ryzyka przy wzroście spożycia o 100 gramów/dzień (HR=0.91, 95%CI=0.84-0.99). Związek ten pozostał istotny statystycznie po standaryzacji względem masy ciała, cukrzycy typu 2 oraz spożycia energii.
Wyniki badania wskazują na brak związku pomiędzy spożyciem słodkich napojów a ryzykiem nowotworów trzustki. Spożycie soków owocowych oraz nektarów może wiązać się z umiarkowanym obniżeniem ryzyka zachorowania, który to związek wymaga potwierdzenia w dodatkowych badaniach uwzględniających podział na rodzaje soków i nektarów.