Rzadko w badaniach epidemiologicznych podejmowany jest temat wpływu konsumpcji poszczególnego rodzaju owoców na ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych. W marcowym wydaniu Public Health Nutr przedstawiono wyniki meta-analizy badań analizujących wpływ spożycia jabłek na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.
Do meta-analizy włączono 20 badań typu case-control (nowotwory płuca, piersi, jelita grubego i odbytnicy, przełyku, jamy ustnej, gruczołu krokowego, trzustki, pęcherza moczowego, krtani, jajnika, nerki, mózgu) oraz 21 badań kohortowych (nowotwory płuca, piersi, jelita grubego i odbytnicy, przełyku, trzustki, pęcherza moczowego, nerki, trzonu macicy, głowy i szyi, żołądka).
Porównując najwyższe spożycie jabłek z najniższą konsumpcją, zaobserwowano istotne statystycznie obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe płuca, 25% w badaniach case-control (OR=0.75, 95%CI=0.63-0.88) oraz 11% w badaniach kohortowych (RR=0.89, 95%CI=0.84-0.94). W przypadku nowotworów jelita grubego i odbytnicy (RR=0.66, 95%CI=0.54-0.81), piersi (RR=0.79, 95%CI=0.73-0.87) oraz generalnie nowotworów przewodu pokarmowego (RR=0.50, 95%CI=0.36-0.69) redukcję ryzyka wykazano jednie w badaniach typu case-control, przy braku efektów w badaniach kohortowych. Autorzy nie wykluczają możliwego wpływu czynników zakłócających (konsumpcja innych owoców), w stosunku do których nie przeprowadzono procesu standaryzacji.
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy badań epidemiologicznych wskazują, że konsumpcja jabłek wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe różnych umiejscowień.