W kontekście wyniku badań epidemiologicznych wskazujących na brak wpływu anty-kancerogennego suplementacji antyoksydantami, istotnym jest uaktualnienie wyników badań nad wpływem konsumpcji owoców cytrusowych na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka. W tym celu przeprowadzona została meta-analiza pięciu badań kohortowych analizujących powyższy temat. W łącznej analizie dla wszystkich nowotworów żołądka (bez podziału na umiejscowienie) uzyskano 13% redukcję ryzyka przy wysokiej konsumpcji owoców cytrusowych (0.87, 95%CI=0.76-0.99). W szczegółowej analizie uwzględniającej podział na poszczególne części żołądka, redukcję ryzyka zaobserwowano dla części wpustowej żołądka (0.67, 95%CI=0.55-0.81). Szacunek relacji dawka-odpowiedź wskazuje na 40% obniżenie ryzyka zachorowania przy 100 gramach owoców cytrusowych spożywanych dziennie.
Wyniki przeprowadzonego badania pozwalają przedstawić tezę o ochronnym wpływie spożycia owoców cytrusowych na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe części wpustowej żołądka, co może zostać wykorzystane w pierwotnej prewencji tych nowotworów.