Ochronne działanie czosnku w nowotworach złośliwych wykazano w badaniach eksperymentalnych in vitro i in vivo, jednak mało badań obserwacyjnych przeprowadzonych w populacjach ludzkich dotyczyło wpływu spożywania czosnku na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. W populacyjnym badaniu typu case-control przeprowadzonym w latach 2003-2010 w populacji chińskiej (1424 przypadki, 4543 osób w grupie kontrolnej) analizowano wpływ spożycia surowego czosnku na ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego płuca.
Po wystandaryzowaniu wpływu poszczególnych czynników zakłócających, spożywanie czosnku dwa razy w tygodniu lub częściej wiąże się z prawie 50% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór płuca, OR=0.56 (95%CI=0.44-0.72). Im wyższa konsumpcja surowego czosnku tym większa redukcja ryzyka (dla trendu p<0.001).
Ochronne działanie czosnku w nowotworach złośliwych płuca wykazane w badaniu typu case-control (z zależnością dawka / redukcja ryzyka) może zostać potencjalnie wykorzystane w chemoprewencji nowotworów płuca. Dalszych badań wymaga ustalenie aktywnego składnika czosnku wykazującego działanie profilaktyczne.