Francuscy badacze dowodzą, że spożywanie produktów wysoko przetworzonych wpływa na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe. Ryzyko zachorowania na raka piersi wzrasta o 10% jeśli produkty wysoko przetworzone stanowią 10% naszej diety. Do listy najpopularniejszych produktów wysoko przetworzonych należą cola, napoje gazowane, chipsy i słone przekąski, chrupkie płatki śniadaniowe, wysoko przetworzone wędliny czy parówki, wszystkie produkty typu instant, słodycze, batony, musli itp.
Zbadanie związku pomiędzy spożywaniem produktów (ultra-processed food) a ryzykiem zachorowania na nowotwory, było celem prospektywnego badania przeprowadzonego w populacji francuskiej (104 980 osób w wieku 18 lat lub starszych). Badano wpływ konsumpcji produktów wysoko przetworzonych na ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe oraz szczególnie na nowotwory piersi, gruczołu krokowego oraz jelita grubego i odbytnicy.
W przeprowadzonym badaniu, już przy 10% wzroście udziału produktów wysoko przetworzonych w diecie, zaobserwowano ponad 10% wzrost ogólnego ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe oraz ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe piersi. Wyniki badania wskazują, że szybki wzrost udziału produktów wysoko przetworzonych w diecie może spowodować wzrost zachorowalności na nowotwory złośliwe w następnej dekadzie. Jednocześnie autorzy badania podkreślają, że wyniki ich badania powinny zostać potwierdzone w innym podobnie dużym badaniu populacyjnym.
Żywność wysoko przetworzona to żywność poddana procesom obróbki, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i inne. Żywność wysoko przetworzona dzięki zawartości odpowiednich substancji chemicznych ładniej wygląda, intensywniej pachnie, mocniej smakuje, ale wysoka zawartość chemii użytej w procesie przetwarzania produktów może być szkodliwa dla organizmu.
Wiemy, że spożywanie dużej ilości produktów wysoko przetworzonych prowadzi do wzrostu masy ciała, nadwagi i otyłości, które są potwierdzonymi czynnikami ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe.
16.02.2018
Opracował Piotr Wojtyś na podstawie: