Produkty pełnoziarniste mogą potencjalnie obniżać ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, jednak wyniki badań randomizowanych analizujących poziom lipidów we krwi są niejednoznaczne, ze względu na różnice w składzie produktów ziarnistych. Celem meta-analizy badań opublikowanej na łamach the American Journal of Clinical Nutrition było określenie wpływu konsumpcji produktów pełnoziarnistych (w relacji do niepełnoziarnistych) na poziom całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL i trójglicerydów we krwi. Do analizy włączono 24 badania randomizowane.

Spożywanie produktów pełnoziarnistych obniża poziom cholesterolu LDL we krwi o 0.09 mmol/l (95%CI: - 0.15  - 0.03 mmol/l) oraz poziom całkowitego cholesterolu o 0.12 mmol/l (95%CI: -0.19 - 0.05 mmol/l). Największy wpływ na obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu zaobserwowano dla pełnoziarnistego owsa, - 0.17 mmol/l (95%CI: -0.10 -0.25 mmol/l). Konsumpcja produktów pełnoziarnistych nie wpływała na poziom cholesterolu HDL,  obniżała natomiast w niewielkim stopniu  (o 0.04 mmmol/l) poziom trójglicerydów we krwi (95%CI: -0.08 0.10 mmol/l).

Dieta, w skład której wchodzą produkty pełnoziarniste, obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we krwi, nie wpływając na poziom cholesterolu HDL i trójglicerydów. Pełnoziarnisty owies jest składnikiem, który w największym stopniu wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.