W badaniu NIH-AARP Diet and Health Study analizowano wpływ spożycia cukru na ogólne ryzyko zgonu. W analizie uwzględniono całkowite spożycie cukru, spożycie cukru dodawanego do produktów spożywczych, całkowite spożycie fruktozy (cukier owocowy występujący naturalnie w miodzie i owocach), spożycie fruktozy dodawanej do produktów spożywczych, całkowite spożycie sacharozy (cukier trzcinowy) oraz spożycie sacharozy dodawanej do produktów. W badaniu udział wzięło 353 751 osób w wieku 50-71 lat.

W populacji kobiet pozytywny związek zaobserwowano pomiędzy ogólnym ryzykiem zgonu a całkowitym spożyciem cukru (wzrost ryzyka zgonu przy wysokim spożyciu o 13%; HR=1.13, 95%CI=1.06-1.20), całkowitym spożyciem fruktozy (wzrost ryzyka o 10%; HR=1.10, 95%CI=1.04-1.17) oraz spożyciem fruktozy dodawanej do produktów (niewielki wzrost ryzyka o 7%; HR=1.07, 95%CI=1.01-1.13). Wśród mężczyzn niewielki wzrost umieralności (o 6%) zaobserwowano przy wzroście całkowitego spożycie fruktozy (HR=1.06, 95%CI=1.01-1.10). W analizie biorącej pod uwagę źródła cukru, potwierdzenie pozytywnego związku z całkowitą umieralnością wykazano tylko dla cukrów, których źródłem były napoje. Przy zwiększonej konsumpcji cukrów z pokarmów stałych wykazano obniżenie ryzyka zgonu.

Podsumowując wyniki badania autorzy stwierdzają, że wysoki poziom spożycia fruktozy wiąże się niewielkim wzrostem ryzyka zgonu dla obu płci. Wzrost spożycia cukrów dodawanych do produktów spożywczych nie powoduje wzrostu ogólnego ryzyka zgonu.