Według nowego badania American Cancer Society picie kawy obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych jamy ustnej i gardła. U osób, które piją ponad 4 filiżanki kofeinowej kawy dziennie ryzyko zgonu z powodu nowotworów jamy ustnej i gardła obniża się o połowę w porównaniu z osobami, które piją kawę okazjonalnie lub nie piją jej wcale. Badacze analizowali wpływ picia kawy i herbaty w populacji osób biorących udział w badaniu Cancer Prevention Study II. Spośród 968 432 kobiet i mężczyzn, którzy nie chorowali na nowotwór złośliwy w momencie rozpoczęcia badania, 868 osób zmarło z powodu nowotworów jamy ustnej i gardła w czasie 26 lat obserwacji. Picie powyżej 4 filiżanek kawy dziennie wiązało się z 49% redukcją ryzyka zgonu na nowotwór jamy ustnej i gardła w porównaniu z okazjonalnym piciem kawy lub nie piciem jej wcale. Ochronnego wpływu nie zaobserwowano dla herbaty.
Kawa jest źródłem antyoksydantów, polifenoli i innych substancji, które wykazują właściwości ochronne przeciw powstawaniu i rozwojowi nowotworu. Według głównego autora badań, Janet Hildebrand, badacze nie zachęcają wszystkich do picia 4 kaw dziennie. Wyniki badań są jednak dobrą wiadomością, dla osób pijących kawę. Należy pamiętać, ze badanie dotyczyło tylko jednego z wielu nowotworów i potrzebne są kolejne badania aby móc ewentualnie wysnuć wniosek o profilaktycznym wpływie kawy w nowotworach złośliwych(autorzy planują kolejne badanie na temat wpływu picia kawy na występowanie nowotworów, Cancer Prevention Study 3).