Wyniki przeprowadzonych do tej pory badań prospektywnych analizujących wpływ picia kawy na ryzyko nowotworów złośliwych wątroby były niejednoznaczne. W związku z czym przeprowadzona została meta-analiza badań, których wyniki opublikowane zostały przed 9 stycznia 2016, celem weryfikacji występowania związku skutkowo przyczynowego i określenie jego siły. Do końcowej analizy włączono dwadzieścia badań kohortowych. Oszacowane łączne ryzyko względne dla osób pijących największe ilości kawy (w relacji do osób niepijących kawy lub pijących ją okazjonalnie) wyniosło RR=0.55 (95%CI=0.44-0.67) co oznacza 45% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy wątroby przy wysokiej konsumpcji kawy. Analiza siły związku skutkowo-przyczynowego wykazała występowanie silnego związku liniowego pomiędzy piciem kawy a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy wątroby, oznaczającego spadek ryzyka wraz ze wzrostem spożycia kawy. Wyniki szczegółowej analizy uwzględniającej podział względem płci i miejsca zamieszkania (ze standaryzacją względem innych znanych czynników ryzyka) były podobne w zakresie siły związku do wyników ogólnych. Na podstawie przeprowadzonej meta-analizy można stwierdzić że picie kawy obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe wątroby.