Wyniki dotychczasowych badań nad wpływem picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jamy ustnej nie dały jednoznacznych rezultatów. W związku z czym przeprowadzona została meta-analiza badań epidemiologicznych w tym zakresie (prawie 6,5 tys. przypadków zachorowań na nowotwory jamy ustnej), której wyniki opublikowane zostały na łamach „European Journal of Cancer Prevention”. U osób pijących duże ilości kawy (w relacji do niskiego spożycia) zaobserwowano ponad 30% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jamy ustnej, OR=0.68 (95%CI=0.56-0.82). Pozytywnym rezultatem powyższej analizy była także obserwacja, że również umiarkowane spożycie kawy ma profilaktyczny efekt, powodując 15% obniżenie ryzyka zachorowania, OR=0.85 (95%CI=0.77-0.94).

Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują na profilaktyczny wpływ picia kawy (przy wysokim i umiarkowanym spożyciu) na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jamy ustnej. Dalszych badań wymaga wyjaśnienie mechanizmu tego procesu.


[artykuł przygotował Piotr Wojtyś na podstawie: https://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/publishahead/Association_between_coffee_intake_and_the_risk_of.99197.aspx]