Na łamach European Journal of Cancer Prevention przedstawiony został przegląd wyników badań epidemiologicznych analizujących wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Konsumpcja kawy nie wpływa na ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. U osób pijących kawę obserwuje się natomiast obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe wątroby. Meta-analiza badań kohortowych wskazuje na 15% spadek ryzyka nowotworów wątroby przy wzroście spożycia kawy o 1 filiżankę dziennie, RR=0.85 (95%CI=0.81-0.90) przy jednoczesnym pozytywnym wpływie na enzymy wątrobowe oraz marskość wątroby. Ochronny wpływ kawy, 8% spadek ryzyka zachorowania przy wzroście konsumpcji o 1 filiżankę dziennie, RR=0.92 (95%CI=0.88-0.96), wykazano w przeprowadzonej analizie dla nowotworów złośliwych trzonu macicy. Możliwy profilaktyczny wpływ picia kawy zaobserwowano w części badań dla nowotworów złośliwych jamy ustnej i gardła oraz dla zaawansowanych nowotworów złośliwych gruczołu krokowego. Pomimo niejednoznacznych wyników, autorzy analizy wskazują na potencjalny pozytywny wpływ picia kawy w nowotworach złośliwych jelita grubego i odbytnicy. W przypadku nowotworów złośliwych pęcherza moczowego wpływ picia kawy może być zakłócany poprzez dominujące oddziaływanie palenia papierosów. Wyniki kilku badań wskazywały na wzrost ryzyka wystąpienia białaczki u dzieci, których matki piły kawę w czasie ciąży, jednak generalnie dane epidemiologiczne w tym zakresie są ograniczone i niejednoznaczne. Nie zaobserwowano wpływu picia na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe żołądka, trzustki, płuca, piersi, jajnika oraz ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory gruczołu krokowego. Ograniczone dane epidemiologiczne wskazujące jednak na brak związku ryzyka zachorowania z konsumpcją kawy wykazano dla innych nowotworów złośliwych, w tym dla nowotworów przełyku, jelita cienkiego, pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych, skóry, nerki, mózgu, tarczycy, mięsaka tkanek miękkich oraz nowotworów układu chłonnego i krwiotwórczego.