W wielu badaniach epidemiologicznych zaobserwowano pozytywny wpływ spożywania orzechów w zapobieganiu cukrzycy i chorobom układu krążenia oraz wykazano obniżenie ogólnego ryzyka zgonu wraz ze wzrostem konsumpcji orzechów. W artykule opublikowanym w Am J Clin Nutr przedstawiono meta-analizę 18 badań prospektywnych (12 655 przypadków cukrzycy typu 2, 8 862 przypadki chorób układu krążenia, 6 623 przypadki niedokrwiennej choroby serca, 6 487 przypadków zawału oraz łącznie 48 818 zgonów z różnych przyczyn) analizujących wpływ spożywania orzechów na występowanie chorób cywilizacyjnych.

Wzrost spożycia orzechów o jedną porcję dziennie wiąże się z 28% redukcją ryzyka wystąpienia niedokrwiennej choroby serca, (RR=0.72, 95%CI=0.64-0.81), prawie 30% obniżeniem ryzyka chorób układu krążenia (RR=0.71, 95%CI=0.59-0.85) oraz 17% redukcją ogólnego ryzyka zgonu (RR=0.83, 95%CI=0.76-0.91). Nie zaobserwowano natomiast istotnego statystycznie związku pomiędzy konsumpcją orzechów a ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz spożywaniem orzechów i wystąpieniem zawału.

Przedstawione wyniki badania są elementem wzmacniającym rekomendacje zalecające włączenie do diety orzechów, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.