Dotychczasowe wyniki badań nad wpływem picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego były niejednoznaczne. Celem badania, którego wyniki opublikowane zostały na łamach European Journal of Cancer Prevention, było oszacowanie w/w związku na podstawie dwóch badań kohortowych przeprowadzonych w północnowschodniej Japonii. Analizowana populacja liczyła 73 346 osób. W czasie badania (czas trwania w jednej populacji: 17.6 roku, w drugiej: 13.3 roku) rozpoznano 274 przypadki zachorowań na nowotwór pęcherza moczowego. Ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego dla osób pijących kawę, w relacji do osób, którzy kawy nie piją, wyniosło odpowiednio: HR=1.22 (95%CI=0.90-1.66) dla osób pijących kawę okazjonalnie, HR=0.88 (95%CI=0.61-1.26) dla pijących 1-2 kawy dziennie, HR=0.56 (95%CI=0.32-0.99) dla pijących 3 i więcej kaw dziennie. Wyniki badania wskazują na istotny ochronny wpływ picia kawy w nowotworach złośliwych pęcherza moczowego. Ryzyko zachorowania spada wraz liczbą wypitych dziennie kaw. Dla osób pijących 3 kawy dziennie lub więcej redukcja ryzyka wynosi 44%.