W zaleceniach dietetycznych dla ludzi z nietolerancją laktozy rekomendowane jest unikanie mleka i nabiału. Zalecenia te mogą mieć wpływ na prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu złośliwego.  Badanie, którego wyniku opublikowano w British Journal of Cancer, przeprowadzono w populacji  szwedzkiej (22 788 osób).  Przypadki zachorowań na nowotwór złośliwy zidentyfikowano na podstawie danych z Szwedzkiego Rejestru Nowotworów. Obliczono Standaryzowany Stosunek Współczynników Zachorowalności (SIR – Standardised Incidence Ratios) porównując ryzyko zachorowania w grupie badanej w relacji do populacji generalnej.

U osób z nietolerancją laktozy zaobserwowano istotnie statystycznie niższe ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe płuca o 45% (SIR=0.55), nowotwory piersi o ponad 20% (SIR=0.79) oraz nowotwory jajnika o prawie 40% (SIR=0.61). Ryzyko zachorowania u rodziców i rodzeństwa osób z nietolerancją laktozy było takie samo, jak w populacji generalnej, co może świadczyć o tym, że niższe ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe u osób z nietolerancją laktozy, wynika z specyficznej diety tych osób.