Oszacowanie wpływu poszczególnych czynników ryzyka na występowanie chorób w populacji pozwala określić liczbę lat życia utraconych z powodu wpływu poszczególnych czynników ryzyka (DALYs- disability-adjusted life year). W analizie Global Burden of Disease Study 2010 określono wartość DALYs dla 67 czynników ryzyka w 21 regionach świata w roku 1990 i 2010.

W 2010 roku trzema głównymi czynnikami ryzyka występowania chorób w populacji były: wysokie ciśnienie krwi (7% z całkowitej wartości DALYs, 95%CI=6.2-7.7),   palenie papierosów, łącznie z biernym paleniem (6.3%, 95%CI=5.5-7.0) oraz picie alkoholu (5.5%, 95%CI=5.0-5.9). Dla porównania w 1990 roku najważniejszymi czynnikami ryzyka były: zbyt niska waga u dzieci (7.9%, 95%CI=6.8-9.4), zanieczyszczenie powietrza w mieszkaniach ze spalania paliw stałych (7.0%, 95%CI=5.6-8.3) oraz palenie papierosów łącznie z biernym paleniem (6.1%, 95%CI=5.4-6.8). Czynniki związane z odżywianiem łącznie z niską aktywnością fizyczną odpowiadały łącznie w 2010 roku za 10% DALYs (95%CI=9.2-10.8). Największy wpływ z czynników dietetycznych wykazano dla niskiego spożycia owoców i wysokiego spożycia sodu.

Najważniejszym czynnikiem ryzyka w krajach Europy Wschodniej, większości krajów Ameryki Łacińskiej oraz południowego regionu subsaharyjskiej Afryki było spożycie alkoholu. Dla dużej części Azji, Afryki Północnej, krajów Środkowego Wschodu i Europy Centralnej wiodącym czynnikiem ryzyka było wysokie ciśnienie krwi. Pomimo spadku wpływu, palenie papierosów (w tym bierne palenie), było głównym czynnikiem ryzyka w bogatych krajach Ameryki Północnej oraz zachodniej Europy.

Starzenie się populacji, obniżenie umieralności u dzieci poniżej 5 roku życia, zmiana głównych przyczyn zgonu oraz zmiany w ekspozycji na czynniki ryzyka spowodowały przesunięcie najważniejszych czynników ryzyka z czynników infekcyjnych u dzieci w kierunku przyczyn chorób niezakaźnych u dorosłych.