Badania przeprowadzone w populacji amerykańskiej wykazały, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego u mężczyzn. Źródłem kwasów omega-3 są między innymi ryby (łosoś, pstrąg, świeży tuńczyk) a także suplementy diety z tłuszczu rybiego.
Badanie, którego wyniki opublikowano 10 lipca w Journal of the National Cancer Institute, przeprowadzono w ramach Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). Uczestnikami badania było ponad 35 000 mężczyzn z USA, Puerto Rico i Kanady. W populacji zdiagnozowano 834 przypadki nowotworów złośliwych gruczołu krokowego. Wykazano, że u mężczyzn z grupy o najwyższym poziomie kwasów omega-3 we krwi obserwuje się 43% wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego oraz 71% wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu prostaty w wysokim stadium zaawansowania.
Marji McCullough, ScD, RD z American Cancer Society twierdzi, że mężczyźni powinni konsultować z lekarzem ewentualne zażywanie suplementów diety. Generalnie lepiej jest dostarczać organizmowi składników odżywczych z produktów spożywczych. Nie zaleca się rezygnowania z ryb w diecie, umiarkowanie i różnorodność spożywanych produktów jest najlepszym rozwiązaniem.
Przez długi czas uważano, że kwasy omega-3 mają wyłącznie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na właściwości przeciwzapalne. Jednak te same związki wpływają także na strukturę DNA. Autorzy badania nie opisują mechanizmu, który wyjaśniałby dlaczego wysoki poziomi kwasów omega-3 we krwi powoduje wzrost zagrożenia nowotworami prostaty.