W większości badań prospektywnych przeprowadzonych w populacjach „zachodnich” nie wykazano związku pomiędzy spożyciem ryb oraz poziomem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki. Na łamach American Journal of Clinical Nutrition przedstawiono wyniki badania przeprowadzonego w populacji japońskiej, charakteryzującej się wysoką konsumpcją ryb. Badana populacja liczyła 82 024 osoby, które przed włączeniem do badania (lata 1995-1998) nie chorowały na nowotwór złośliwy. W czasie 1 068 774 osobo-lat badania rozpoznano 449 nowych zachorowań na nowotwór złośliwy trzustki.  W przeprowadzonej analizie wykazano obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór trzustki przy wysokim poziomie spożycia kwasów omega-3 pochodzących z ryb. W porównaniu z najniższym poziomem konsumpcji, wysokie spożycie produktów będących bogatym źródłem kwasów omega-3 wiąże się z 30% obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwór trzustki, HR=0.70 (95%CI=0.51-0.95). Wysoka konsumpcja kwasów omega-3, szczególnie pochodzących ze spożycia ryb, obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki w populacji z dużym zróżnicowaniem spożycia ryb.