Czy spożywanie produktów pełnoziarnistych może obniżać ryzyko zgonu? Odpowiedź na to pytanie była celem meta-analizy badań kohortowych, której wyniki opublikowane zostały na łamach Adv Nutr. Analiza dotyczyła ogólnej umieralności, umieralności z powodu chorób serca i układu krążenia oraz nowotworów złośliwych (ogólnie oraz na poszczególne umiejscowienia). W populacji 2 282 603 osób (z 20 badań) w okresie obejmującym badania wystąpiło 191 979 zgonów (w tym 25 595 z powodu chorób serca i układu krążenia oraz 32 746 z powodu nowotworów złośliwych).
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują na spadek ogólnego ryzyka zgonu u osób spożywających produkty pełnoziarniste. Wzrost spożycia produktów pełnoziarnistych o 3 porcje dziennie (90 gramów dziennie) wiąże się z 17% obniżeniem ogólnego ryzyka zgonu, RR=0.83 (95%CI=0.79-0.88). U osób spożywających produkty pełnoziarniste zaobserwowano również obniżenie umieralności z powodu chorób serca i układu krążenia. Przy wzroście spożycia o 3 porcje dziennie redukcja ryzyka zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia wyniosła 25%. Zaobserwowane obniżenie umieralności z powodu nowotworów złośliwych w związku z wysoką konsumpcją produktów pełnoziarnistych wyniosło 6%, RR=0.94 (95%CI=0.91-0.98).
Na podstawie przeprowadzonego badania można wyciągnąć wniosek o profilaktycznym wpływie konsumpcji produktów pełnoziarnistych na ogólną umieralność, a także umieralność z powodu chorób serca i układu krążenia oraz nowotworów złośliwych.