Celem meta-analizy, której wyniki opublikowano na łamach European Journal of Cancer Prevention, było oszacowanie wpływu konsumpcji owoców i warzyw na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe żołądka. Do analizy włączono badania, których wyniki opublikowane zostały do sierpnia 2014 roku (27 badań: 12 kohortowych oraz 15 typu case-control). Porównywano ryzyko zachorowania przy najwyższej konsumpcji owoców i warzyw do ryzyka przy najniższym spożyciu.
Wysokie spożycie warzyw wiązało się w tej meta-analizie z 16% obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwory żołądka (RR=0.84, 95%CI=0.72-0.96), natomiast wysoka konsumpcja owoców powodowała 19% obniżenie ryzyka zachorowania (RR=0.81, 95%CI=0.73-0.89). Analizując relację dawka-odpowiedź wykazano 8% obniżkę ryzyka dla warzyw (RR=0.92, 95%CI=0.87-0.97) oraz 9% redukcję dla owoców (RR=0.91, 95%CI=0.83-0.99) przy wzroście spożycia o każde 200 gramów dziennie.
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy sugerują, że wysokie spożycie owoców i warzyw obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe żołądka.