1. Badanie jelita – w trakcie badań wczesnego wykrywania nowotworu usuwane są polipy, które tym samym nie zdążą zmienić się w formę złośliwą. Badania przesiewowe umożliwiają wykrycie nowotworu we wcześniejszej fazie, co umożliwia bardziej efektywne leczenie. Okresowe wykonywanie testu na krew utajoną w kale zalecane jest u osób po 50 roku życia.
2.Spożywanie owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych – dieta zawierająca duże ilości warzyw, owoców oraz produktów zbożowych obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Błonnik dostarczany do organizmu powinien pochodzić z pożywienia, suplementacja nie obniża ryzyka zachorowania. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina) a także mięsa przetworzonego, podwyższa ryzyko zachorowania na nowotwory jelita.
3. Regularne ćwiczenia fizyczne – u osób nieaktywnych fizycznie obserwuje się podwyższone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita. Aktywność fizyczna obniża ryzyko zachorowania.
4. Kontrola masy ciała – nadwaga i otyłość są czynnikami podwyższającymi ryzyko zachorowania i zgonu z powodu nowotworów jelita grubego.
5. Niepalenie papierosów – długotrwali palacze narażeni są na wyższe ryzyko zachorowania i zgonu na nowotwór jelita grubego.
6. Ograniczenie spożycia alkoholu – nowotwory jelita grubego częściej występują u osób pijących duże ilości alkoholu. Zalecane jest spożywanie dziennie nie więcej niż dwóch drinków przez mężczyzn oraz jednego drinka przez kobiety. 1 drink to około 360 ml piwa, 150 ml wina lub 45 ml wódki.