1. Badanie jelita  –  w trakcie badań wczesnego wykrywania nowotworu usuwane są polipy, które tym samym nie zdążą zmienić się w formę złośliwą.  Badania przesiewowe umożliwiają wykrycie nowotworu we wcześniejszej fazie, co umożliwia bardziej efektywne leczenie. Okresowe wykonywanie testu na krew utajoną w kale zalecane jest u osób po 50 roku życia.   

 

2.Spożywanie owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych – dieta zawierająca duże ilości warzyw, owoców oraz produktów zbożowych obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Błonnik dostarczany do organizmu powinien pochodzić z pożywienia, suplementacja nie obniża ryzyka zachorowania. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina)  a także mięsa przetworzonego, podwyższa ryzyko zachorowania na nowotwory jelita.

 

3. Regularne ćwiczenia fizyczne – u osób nieaktywnych fizycznie obserwuje się podwyższone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita. Aktywność fizyczna obniża ryzyko zachorowania.

 

4. Kontrola masy ciała – nadwaga i otyłość są czynnikami podwyższającymi ryzyko zachorowania i zgonu z powodu nowotworów jelita grubego.

 

5. Niepalenie papierosów – długotrwali palacze narażeni są na wyższe ryzyko zachorowania i zgonu na nowotwór jelita grubego.

 

6. Ograniczenie spożycia alkoholu – nowotwory jelita grubego częściej występują u osób pijących duże ilości alkoholu. Zalecane jest spożywanie dziennie nie więcej niż dwóch drinków przez mężczyzn oraz jednego drinka przez kobiety. 1 drink to około 360 ml piwa, 150 ml wina lub 45 ml wódki.