W badaniu prospektywnym przeprowadzonym w populacjach Nurses’ Health Study oraz Nurses’ Health Study II analizowano wpływ spożycia flawonoidów na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jajnika. Flawonoidy (związki flawonowe) to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów (Wikipedia). Ich źródłem pokarmowym są przede wszystkim owoce, warzywa, zioła oraz przyprawy. Czas obserwacji w badaniu wynosił średnio 16-22 lata, w tym czasie zdiagnozowano w populacji 723 przypadki nowotworów złośliwych jajnika.

Całkowite spożycie flawonoidów nie wpływa na poziom ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy jajnika, HR=0.85 (95%CI=0.66-1.09). Obniżone ryzyko zachorowania zaobserwowano natomiast przy wysokiej konsumpcji flawonoli (HR=0.76, 95%CI=0.59-0.98) oraz flawanonów (HR=0.79, 95%CI=0.63-1.00). Wśród owoców najbogatszym źródłem flawonoli są truskawki, wśród warzyw szpinak i kalafior. Duże ilości znajdują się także w cebuli i jarmużu. Flawanony występują przede wszystkim w owocach cytrusowych. W analizie skupiającej się na poszczególnych produktach pokarmowych, obniżone ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika zaobserwowano dla czarnej herbaty. Ryzyko zachorowania u kobiet, które piły więcej niż jedną filiżankę czarnej herbaty dziennie, było obniżone o ponad 30%, HR=0.68 (95%CI=0.51-0.90).

Podsumowując autorzy badania wskazują, że wysokie spożycie flawonoli, flawanonów, jak również czarnej herbaty, może obniżać ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jajnika. Kolejne badania prospektywne są potrzebne aby potwierdzić ten związek.