Arsen jest pierwiastkiem chemicznym o właściwościach metaloidu występującym naturalnie w skorupie ziemskiej. Posiada cechy kancerogenne zwiększając ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe. Główna część ekspozycji następuje poprzez arsen zawarty w wodzie pitnej. W badaniu przeprowadzonym w populacji chilijskiej analizowano wpływ narażenia w dzieciństwie na radon zawarty w wodzie pitnej na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe płuca oraz pęcherza moczowego w wieku dorosłym. Ekspozycja na wysokie dawki arsenu zawarte w wodzie pitnej wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe. Przy najwyższym poziomie narażenia (> 800 µg/l ) zaobserwowano ponad 5-krotny wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór płuca (OR=5.24, 95%CI=3.05-9.00) oraz ponad 8-krotny wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego (OR=8.11, 95%CI=4.31-15.25).
Część populacji narażona jest również na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe w związku z ekspozycją na arsen zawarty w żywności (naturalnie znajdujący się w produktach oraz arsen pochodzący z wody używanej do przetwarzania żywności). W artykule opublikowanym w Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention oszacowano wielkość wpływu ekspozycji na arsen znajdujący się w pożywieniu na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe pęcherza moczowego, płuca oraz skóry. Każdego roku w skali świata od 9 129 do 119 176 nowotworów pęcherza moczowego, od 11 844 do 121 442 nowotworów płuca oraz od 10 729 to 110 015 nowotworów skóry powodowanych jest ekspozycją na arsen znajdujący się w żywności.