Międzynarodowa Organizacja do Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała niektóre przetwory mięsne jako kancerogenne dla ludzi, natomiast czerwone mięso (czyli wieprzowinę, wołowinę, mięso baranie i jagnięce oraz koźlinę) jako prawdopodobny kancerogen. Do przetworów mięsnych możemy zaliczyć m.in. hot-dogi, szynkę, boczek i kiełbasy, przy produkcji których stosuje się różne metody konserwujące oraz nadające smak. Warto o tym pamiętać, komponując swoją dietę.
Wyniki badań wskazują, ze spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie (1 hot-dog lub 4 paski boczku) zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy o 18% (w stosunku do sytuacji, kiedy nie jemy tych produktów). W przypadku czerwonego mięsa wskazuje się na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy, trzustki i gruczołu krokowego.
Średnie życiowe ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy wynosi około 5%. Konsumpcja przetworzonego mięsa w wymienionej wcześniej ilości może zwiększyć ryzyko zachorowania do 6%.
Rekomendowana dieta powinna zawierać spore ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczone ilości przetworzonego i czerwonego mięsa. Zamiast tych dwóch ostatnich warto wybrać ryby, drób lub rośliny strączkowe. Ponadto niepalnie papierosów, utrzymanie zdrowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz ograniczenie spożycia alkoholu to kolejne elementy stylu życia wpływające na ograniczenie ryzyka zachorowania na wiele rodzajów nowotworów złośliwych.
[opracował Piotr Wojtyś na podstawie: https://www.cancer.org/latest-news/hot-dogs-hamburgers-bacon.html]