Wyniki najnowszych badań wskazują, że dieta śródziemnomorska, oparta o warzywa, oliwę z oliwek, orzechy i rośliny strączkowe, obniża o 10% (RR=0.90, 95%CI=0.86-0.95) ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych. Do analizy, której wyniki opublikowano w International Journal of Cancer, włączono 33 badania obserwacyjne (21 badań kohortowych, 12 typu case-control), przeprowadzone w populacji ponad 1,4 mln osób. Obniżenie ryzyka zgonu dotyczyło szczególnie nowotworów złośliwych jelita grubego i odbytnicy, 14% (RR=0.86, 95%CI=0.80-0.93) gruczołu krokowego, 4% (RR=0.96, 95%CI=0.92-0.99) oraz nowotworów górnego odcinka przewodu oddechowo-pokarmowego, 56% (RR=0.44, 95%CI=0.26-0.77). Nieistotne statystycznie zmiany zaobserwowano dla nowotworów piersi, żołądka oraz trzustki.

Według autorów badania, pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej może wynikać z jej różnorodności. Wzajemna zależność oraz interakcje pomiędzy poszczególnymi składnikami pożywienia, mają kluczowe znaczenie w profilaktycznych właściwościach diety.  Poszczególne elementy diety, takie jak: likopen z pomidorów, antyoksydanty pochodzące z warzyw, składniki roślinne z oliwy z tłoczenia na zimno, wykazywały właściwości antykancerogenne w badaniach przeprowadzanych na zwierzętach.   

Ochronny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej zaobserwowano także w innych badaniach. W jednym z nich, przeprowadzonym w populacji europejskiej (prawie 480 000 osób, ponad 8 lat trwania badania) wykazano, że przestrzeganie w/w diety może obniżyć liczbę zachorowań na nowotwory złośliwe o  4.7% u mężczyzn oraz o 2.4% u kobiet.