Ziarnica złośliwa (chłoniak Hodgkina) jest nowotworem złośliwym, którego epidemiologia jest słabo poznana. Niewiele wiadomo na temat modyfikowalnych czynników ryzyka tego nowotworu, w tym diety. Badanie, którego wyniki opublikowano na łamach American Journal of Epidemiology, jest pierwszym analizującym wpływ diety na ryzyko wystąpienia ziarnicy złośliwej. 435 przypadków chłoniaka Hodgkina oraz 563 osoby z grupy kontrolnej stanowiły badaną populację. Analizę przeprowadzono dla dwóch grup wiekowych (młodsi dorośli < 50 roku życia, starsi dorośli >=50 lat) oraz czterech kategorii produktów/nawyków żywieniowych (warzywa, dieta z duża ilością mięsa, dieta określona jako owoce/ niskotłuszczowy nabiał, duże spożycie deserów/ słodyczy). W dalszej szczegółowej analizie brano pod uwagę typ histologiczny chłoniaka oraz infekcję wirusem Epsteina-Barr.
W grupie młodych dorosłych spożywanie dużej ilości słodyczy (OR=1.60, 95%CI=1.05-2.45) oraz brak infekcji wirusem Epsteina-Barr (OR=2.11, 95%CI=1.31-3.41) wiążą się ze wzrostem ryzyka zachorowania na ziarnicę złośliwą. W populacji starszych dorosłych czynnikami ryzyka okazały się dieta z duża zawartością mięsa (OR=3.34, 95%CI=1.02-10.91) oraz brak infekcji wirusem Epsteina-Barr (OR=4.64, 95%CI=1.03-20.86). Pozostałe nawyki żywieniowe nie wpływały na poziom ryzyka wystąpienia chłoniaka Hodgkina.
W pierwszym badaniu analizującym wpływ diety na ryzyko wystąpienia ziarnicy złośliwej wykazano, że wysokie spożycie słodyczy oraz mięsa może wiązać się ze wzrostem ryzyka zachorowania.