Nowotwory złośliwe żołądka są jedną z wiodących przyczyn zgonów z powodu nowotworów złośliwych w światowej populacji. W krajach rozwiniętych obserwuje się spadek zachorowalności i umieralności na te nowotwory.  Według najnowszego raportu American Institute for Cancer Research oraz World Cancer Research Fund przeważającej większości nowotworów złośliwych żołądka można by uniknąć utrzymując odpowiednią masę ciała, ograniczając spożycie alkoholu oraz przetworzonego mięsa (szynka, bekon, salami, hot dogi, niektóre kiełbasy).

W raporcie przeanalizowano wyniki 89 badań epidemiologicznych z całego świata obejmując populację 17.5 mln dorosłych osób, w której zdiagnozowano prawie 77 000 zachorowań na nowotwory złośliwe żołądka.

Wyniki raportu odnośnie czynników ryzyka zachorowania na nowotwór żołądka:

Wypijanie dziennie powyżej 3 drinków alkoholowych wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia nowotworu dolnej części żołądka.

Konsumpcja przetworzonych produktów mięsnych również zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy dolnej części żołądka. Dla każdych 50 gramów mięsa spożywanego dziennie wzrost ryzyka zachorowania wynosi 18%. 50 gramów mięsa to ekwiwalent np. 4 plastrów bekonu lub  jednego hot-doga.

Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu górnej części żołądka.

Spożywanie produktów konserwowanych solą zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka.

Poza wymienionymi, czynnikami ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka są również: palenie papierosów, infekcja Helicobacter pylori oraz ekspozycja w miejscu pracy (narażenie na kontakt z węglem, metalami, gumą, niektóre specyficzne zawody).