Etiologia nowotworów złośliwych trzustki była tematem wielu badań epidemiologicznych, w tym meta-analiz i przeglądów systematycznych. W artykule opublikowanym w International Journal of Epidemiology podsumowano wyniki badań (do analizy włączono 117 badań) w celu obliczenia odsetka przypadków nowotworów trzustki, którego przyczyną są poszczególne czynniki ryzyka (PAF - population attributable fractions) oraz siły wpływu czynników ochronnych (PPF -population preventable fractions, określa jakiego odsetka zachorowań na nowotwór można by uniknąć gdyby cała populacja była eksponowana na dany czynnik).
Najistotniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwór trzustki jest palenie papierosów (duża siła związku), dla którego PAF wynosi 11-32% (od 11 do 32% nowotworów trzustki związanych jest z paleniem papierosów). Kolejnym według siły oddziaływania jest infekcja Helicobacter pylori (średnia siła związku), dla której PAF wynosi 4-25%. Spośród czynników ochronnych największe znaczenie ma alergia (duża siła związku) z PPF 3-7%. Średnią siłę związku wykazano dla wysokiej konsumpcji owoców oraz wysokiej podaży kwasu foliowego, dla których to elementów PPF wyniosło 0-12%.
Z analizy wynika, że około 2/3 czynników ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki to czynniki modyfikowalne, co stwarza duże możliwości dla profilaktyki antynowotworowej.