Kawa sporządzana jest ze zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, które zawierają antyoksydanty. W związku z powyższym pojawiła się hipoteza o możliwym antykancerogennym wpływie picia kawy. Przeprowadzono ponad tysiąc badań w tym temacie uzyskując różne rezultaty odnośnie profilaktycznego wpływu picia kawy. Początkowo badania wskazywały, że spożywanie kawy może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe. Jednak nowsze badania, o lepszej metodologii i przeprowadzone w większych populacjach, osłabiły siłę tego wniosku. Wyniki najnowszych badań wskazują, że picie kawy może obniżać ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów złośliwych, w tym nowotwory gruczołu krokowego, wątroby, trzonu macicy oraz część nowotworów jamy ustnej i gardła.
W części badań profilaktyczny efekt obserwowany był dopiero przy 4-6 filiżankach kawy dziennie, co jest dużą dawką mogącą prowadzić min. do problemów ze snem oraz zaburzeń w procesie trawienia. Dodatkowo picie kawy z cukrem i mlekiem zwiększa podaż tłuszczu i kalorii, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Najoczywistszymi krokami do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jest niepalenie papierosów, odpowiednie odżywianie się oraz aktywność fizyczna. Aby dostarczyć organizmowi więcej antyoksydantów warto zwiększyć udział w swojej diecie owoców i warzyw, które są ich bogatym źródłem. Badania epidemiologiczne potwierdzają, że spożywanie owoców i warzyw pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.