Na podstawie badań epidemiologicznych można stwierdzić, że ciemna czekolada pozwala odzyskać elastyczność naczyniom krwionośnym oraz zapobiega przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczyń. Zarówno brak elastyczności naczyń krwionośnych jak i przywieranie krwinek do ścian naczyń są czynnikami sprzyjającymi rozwojowi miażdżycy. Ochronny wpływ czekolady jest niezależny do poziomu flawonoli  (przeciwutleniacze), które poprawiają walory smakowe czekolady.

 

      Badanie, którego wyniki opublikowano w The FASEB Journal, przeprowadzono w grupie 44 mężczyzn w średnim wieku, którzy charakteryzowali się nadwagą. W ciągu dwóch okresów, z których każdy składał się z czterech tygodni, mężczyźni spożywali dziennie 70g ciemnej czekolady. Część osób otrzymywała czekoladę o podwyższonej zawartości flawonoli, natomiast druga grupa spożywała ciemną czekoladę, która jest w regularnej sprzedaży.  Zawartość kakao w obu rodzajach czekolady była taka sama. W badanej populacji mężczyzn z nadwagą spożywanie ciemnej czekolady wiązało się z poprawą wartości wskaźnika przylegania leukocytów oraz zwiększeniem elastyczności naczyń krwionośnych.