Konsumpcję pomidorów oraz likopenu wiąże się z redukcją ryzyka zachorowania na wiele nowotworów złośliwych, nie było jednak danych na temat wpływu tych składników na ryzyko nowotworów wątroby (hepatocellular carcinoma, HCC).
Badanie w tym zakresie przeprowadzono w ramach Singapore Chinese Health Study, w populacji 63 257 osób w wieku od 45 do 74 lat w momencie włączenia do badania. W czasie jego trwania zdiagnozowano 561 nowych zachorowań na nowotwory złośliwe wątroby. Wysokie spożycie pomidorów wiązało się w badanej populacji z redukcją ryzyka zachorowania. W porównaniu z pierwszym (najniższym) kwartylem spożycia, ryzyko zachorowania obniżało się wraz ze wzrostem konsumpcji i dla najwyższego spożycia (czwarty kwartyl) redukcja ryzyka wyniosła 37% (HR=0.63, 95%CI=0.49-0.81). Nie wykazano natomiast związku pomiędzy podażą likopenu a ryzykiem nowotworów złośliwych wątroby. Zachęcanie do zwiększonej konsumpcji pomidorów to nisko-kosztowa metoda prewencji nowotworów złośliwych wątroby.