Wysokie spożycie alkoholu to dobrze udokumentowany czynnik ryzyka raka wątrobowokomórkowego oraz chorób wątroby. Wcześniejsze badania wykazały, że wysoka konsumpcja alkoholu zmniejsza wchłanianie kwasu foliowego, którego z kolei wysoka podaż obniża ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego oraz chorób wątroby. W badaniu NIH–American Association of Retired Persons Diet and Health Study rozpatrywano wpływ spożycia alkoholu oraz podaży kwasu foliowego na ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego oraz na ryzyko zgonu z powodu chorób wątroby.

 

Populacja objęta badaniem liczyła 494 743 osób. Rozpoznano 435 przypadków raka wątrobowokomórkowego, 789 osób zmarło z powodu chorób wątroby. Spożycie alkoholu w ilości powyżej 3 drinków dziennie (1drink to około 300 gramów piwa, 140 g wina lub 50 g wódki) wiązało się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka wątrobowokomórkowego, (HR: 1.92; 95%CI: 1.42–2.60) oraz wzrostem ryzyka zgonu z powodu chorób wątroby, (HR: 5.84; 95%CI: 4.81–7.10).  Nie zaobserwowano wpływu spożycia kwasu foliowego na żaden z badanych wyników. Jednocześnie poziom kwasu foliowego wpływał modyfikująco na ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego związane ze spożyciem alkoholu. Podobnej relacji nie wykazano dla zgonu z powodu chorób wątroby.

 

Wyniki badania sugerują, ze wysokie spożycie kwasu foliowego obniża ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego związane z konsumpcją alkoholu.