Analizę wpływu picia alkoholu na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi u kobiet, z uwzględnieniem rodzaju pitego alkoholu oraz typów nowotworów piersi, przeprowadzono we francuskiej części badania E3N-EPIC. W czasie trwania badania zarejestrowano 2812 nowych zachorowań na nowotwór złośliwy piersi w populacji 66 841 kobiet.

U kobiet przed menopauzą nie zaobserwowano związku pomiędzy wielkością spożywanego alkoholu, bez względu na rodzaj, a ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi. W okresie pomenopauzalnym, wzrost spożycia alkoholu wiąże się ze proporcjonalnym wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwór piersi. Dotyczy to szczególnie kobiet spożywających piwo lub wino. Przy dziennym spożyciu powyżej dwóch szklanek piwa lub wina, ryzyko zachorowania rośnie o ponad 30% dla wina, HR=1.33 (95%CI=1.11-1.58) oraz o 85% dla piwa, HR=1.85 (95%CI=1.19-2.89). Analizując typy nowotworów piersi, wzrost ryzyka zachorowania przy wysokim spożyciu alkoholu u kobiet po menopauzie, zaobserwowano szczególnie dla nowotworów z pozytywnymi receptorami estrogenowymi i progesteronowymi (ER+/PR+). W okresie po menopauzie większy wzrost ryzyka związany z wysokim spożyciem alkoholu występuje u kobiet z nadwagą i otyłych oraz przy niskim poziomie kwasu foliowego.