Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
witaj agus_k2
ja jestem już po jodzie co prawda mam już dorosłe dzieci a w pobliżu małe u sąsiadki więc kontakty muszą być ograniczone wg wskazówek lekarza. Długość kwarantanny zależy od dawki jodu. Twój rozsądek i rodzina na pewno pomoże Ci przetrwać te trudne chwile więc nie martw się na zapas.Czy będziesz musiała dostać jod i tak zadecydują lekarze nie zawsze jest to konieczne
-
hej agaczer.
Ja niewiele ci mogę powiedzieć gdzie się lepiej leczyć bo ja sama jodowania jeszcze nie miałam.
Dopiero 10 lutego dowiem się czy kwalifikuje się do tego - ale mam przeczucie że tak.
jak się dowiedziałaś że masz raka?
-
mi w styczniu wycieli tarczycę i okazało się że to rak złośliwy brodawkowaty mam 10 lutego udać się do szpitala na leczenie jodem do Zgierza czy ktoś się tam z Was leczył czy lepiej w Gliwicach?
Poradźcie coś proszę
-
Hejka:-)
we wrześniu usunęli mi pół tarczycy ponieważ miałam guza wielkości 2 cm. Po otrzymaniu wyniku histopatologicznego okazało się że to rak złośliwy (brodawkowaty wariant pęcherzykowy) ale bez przerzutów. Chirurg więc stwierdził że trzeba usunąć drugą połowę tarczycy. tak więc zrobiłam. I 3 stycznia miałam drugą operację. Przyszły mi wyniki ale dzięki Bogu raka tam nie było.
10 lutego jestem umówiona w poradni endykronologicznej i bardzo się boję bo jeśli stwierdzą że muszę mię jodowanie to ja sobie tego nie wyobrażam bo w domu mam 1,5 roczne dziecko więc jak mogę się od niego odizolować. Jak ja mam to zrobić nie mam pojęcia. Poradźcie coś proszę.
-
Aniusia25 różnie to bywa, każdy organizm jest inny. Ja z tego co widzę zarówno odstawienie jak i powroty do euthyroxu znoszę bardzo dobrze. TSH też spełnia oczekiwania lekarzy, jednak każdy organizm jest inny. Skoro są problemy musisz być pod stałą opieką lekarską i to najlepszą. Zatem jeśli masz obawy co do jakości opieki swojego endo udaj się gdzie indziej na konsultację. Lekarz lekarzowi nierówny. Skąd jesteś?? Może któraś z nas będzie w stanie zasugerować Ci dobrego endokrynologa w Towjej okolicy...
Trzymaj się :)
-
po prostu fizycznie sie zle czuje mialam dobrana za wysoka dawke hormonu teraz mam obnizona choc do tego doszły leki na serce i ciagle czuje sie zle .wiecie moze jak długo bede dochodzic do poprawy samopoczucia? :(
-
Aniusia 25, w naszej sytuacji należy być pod stałą kontrolą endokrynologa, zatem niezależnie od tego co się dzieje, zawsze kontrola/konsultacja endokrynologiczna jest wskazana :). Kasiab przekazała Ci szereg dobrych rad - skorzystaj, ale i postaraj się o odrobinę więcej optymizmu!!! Wiem, że złe samopoczucie i wyniki badań potrafią wpędzić w depresyjny nastrój, ale to Ty decydujesz o tym czy będziesz się dołować czy wstaniesz z uśmiechem na twarzy i myślą, że wszystko się poukłada. Psychiczne nastawienie potrafi zdziałać cuda, więc życzę Ci, aby udało Ci się włączyć maksimum optymizmu :) :) :) :) i pozbyć anemii oraz złego samopoczucia :)
-
kasiu zrobilam te badania i mam niski poziom zelaza biore teraz zelazo i witaminy mam nadzieje ze nie długo pozbede sie tego złego samopoczucia:(
-
Tak, zrób badanie hormonów i z wynikami idź do endokrynologa, powiedz o problemach z sercem. Przyczyn anemii może być wiele więc trudno powiedzieć dlaczego ją masz.
-
kochana Kasiu wychodzac ze szpitala miałam dopuszczalna ilosc tego jodu 20. aktualnie biore krople na serce bo byłam u lekarza ,ale u ogolnego no i jeszcze ta anemia:( ktorej nigdy nie miałam . To rozumie ze radzisz bym poszła do endokrynologa?