Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Traszka, może znasz odpowiedź na moje pytanie. Czytałam, że rozliczacie dojazd samochodem, ja podeszłam do US i poinformowano mnie, że na dojazd na chemię, operację to nie mogę. Jeśli byłyby to zabiegi rehabilitacyjne to mogę. Ja to jest? Podpowiedzcie. ;)
-
Dzięki Traszka ; ty chyba księgową jestes ..Pozdrawiam cię!
-
Anga, bede obstawiac "slad po nacieku". Dziękuję za info.
-
Może sie mylę. ..to może być stan zapalny albo ślad po nacieku.
Onkolog rozwieje wątpliwości a teraz dbaj o siebie, dużo wypoczywaj .Organizm musi się regenerowac po ciężkim leczeniu.
Trzymaj się cieplutko.
-
Anga, nic o wzmocnieniu.
Jest "dyskretnie zatarta tkanka tluszczowa do przodu od aorty" oraz "W lozy po usunietym narzadzie rodnym, w miednicy dyskretne zatarcie tkanki tluszczowej".
Skoro wspomniane jest to dwa razy, widocznie jest to istotne z jakiegos powodu.
-
Margareta, wyszlo mi 353 przez 3 miesiace i potem 294. Plus minus 10 zlotych, bo na piechote liczylam.
Czarownico, moze po prostu chudne;) Zapytam o to onkologa i napisze Wam za tydzien. Zawsze to nowa wiedza.
-
Traszka ,czy w opisie zatarta tkanka jest mowa o wzmocnieniu?
-
Betti dzięki za info.Zapytałam o to,bo dobrze jest wiedzieć.Nie zaprzątam tym sobie głowy nie sprawdzam nie macam ale chcę mieć świadomość.Czytałam w internecie ale suche fakty a odczucia i doświadczenia żywych ludzi to dwie różne sprawy <3 .Traszka nie bardzo rozumiem co to za sformuowanie z tą zatartą tkanką tłuszczową ale nie jest to nic niepokojącego onkologicznie ;)
-
Traszka ; szperalam i znalazłam : to o co pytasz: podstawa wymiaru zasiłku w okresie ubezpieczenia : 478,91 zł :D
-
Margareta, Zasilek chorobowy to jest 80% podstawy wymiaru. Przez 3 miesiace bedziesz otrzymywac okolo 365 zl, przez kolejne 9 miesiecy okolo 304 zl. Tak mniej wiecej. Obliczylabym Ci dokladnie znajac podstawe wymiaru zasilku chorobowego brutto.