Niedokrwistość, czyli stężenie hemoglobiny we krwi poniżej wartości referencyjnych, stosunkowo często towarzyszy chorobie nowotworowej.
Szacuje się, że dotyczy od 10 do 40% pacjentów. Ze względu na duże ryzyko jej wystąpienia zaleca się, aby każdy pacjent przed rozpoczęciem leczenia onkologiczne dostosował się do kilku zaleceń dietetycznych.
Należy zadbać o to, aby dieta była jak najbardziej urozmaicona i pełnowartościowa. Należy w niej uwzględnić źródła kwasu foliowego (ciemnozielone warzywa, rośliny strączkowe, awokado, pomarańcza, drożdże), witaminy B12 (chude mięso, ryby, produkty mleczne), witaminy C (świeże warzywa i owoce) i żelaza (czerwone mięso, nasiona roślin strączkowych, kapusta, szpinak, buraki) oraz wszystkich innych składników odżywczych.
Ważne jest ograniczenie spożywania kawy i herbaty, szczególnie w czasie posiłków lub bezpośrednio po zakończeniu konsumpcji.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?