< Powrót

Co to są bioflawonoidy?

Są to naturalnie występujące w roślinach substancje chemiczne. Obecnie zalicza się do nich ponad 4000 związków! 

W roślinach pełnią zwykle rolę barwników, chronią je przed szkodliwym działaniem słońca, grzybami i owadami. Dostarczane z dietą bioflawonoidy są dla człowieka antyoksydantami (zwalczają wolne rodniki), rozkurczają naczynia krwionośne, usprawniają krążenie, obniżają ciśnienie tętnicze, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo, oraz wywierają mnóstwo innych pozytywnych efektów na zdrowie. 

Ich źródłem są m. in. owoce (zwłaszcza w kolorze czerwonym), warzywa (zielona sałata, pomidory, brokuły, papryka), kasza gryczana, herbata czy czerwone wino. 

Produkty bogate w bioflawonoidy powinny znajdować się w jadłospisach osób zdrowych i chorych.

Pytania użytkowników

Potrzebujesz wiedzy lub porady?

zamknij
Zadaj pytanie