Nowotwory złośliwe są drugą, co do częstości, przyczyną zgonów w USA. Czynniki dietetyczne odpowiadają za około 30% zachorowań na nowotwory złośliwe w krajach Zachodu. W projekcie Adventist Health Study-2 badano wpływ różnych sposobów odżywiania się na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy (dieta nie-wegetariańska, laktowegetariańska, pescowegetariańska, półwegetariańska, wegańska). W badaniu wzięło udział prawie 70 tys. osób, zdiagnozowano 2 939 przypadków nowotworów złośliwych.

U osób stosujących dietę wegetariańską zaobserwowano obniżone ryzyko ogólnego zachorowania na nowotwory złośliwe (w porównaniu z nie wegetarianami), HR=0.92 (95%CI=0.85-0.99).  Dieta wegetariańska wiązała się z 20% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego, HR=0.76 (95%CI=0.63-0.90).  U wegan ogólne obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór było większe, HR=0.84 (95%CI=0.72-0.99), w tej grupie zaobserwowano także redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory specyficzne dla kobiet, HR=0.66 (95%CI=0.47-0.92). Dieta laktoowowegetariańska wiązała się z 25% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego, HR=0.75 (95%CI=0.60-0.92). Wyniki badania potwierdzają, że stosowanie diety wegetariańskiej obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy.    

 

Laktoowowegetarianizm lub owolaktarianizm (laktołac. mleko, owołac. jajko) – odmiana wegetarianizmu przyzwalająca na spożycie zarówno jaj, jak i mleka oraz jego przetworów, a także miodu. Laktoowowegetarianie nie spożywają mięsa (w tym także ryb) oraz produktów pochodzących z rzeźni takich jak: podpuszczka (składnik serów) czy żelatyna (składnik m.in. galaretek i serków).

Laktowegetarianizm (lacto - łac. mleko) - odmiana wegetarianizmu wyłączająca z diety poza mięsem (w tym drobiu i ryb) również jaja - oprócz produktów pochodzenia roślinnego spożywa się mleko i jego przetwory..

Pescowegetarianizm (również zwany ichtiwegetarianizmem) nazwa pochodzi od słowa pesco (z łac. ryba). Jest to dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu. Polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego i drobiu, a pozostawieniu ryb ( Wikipedia).