Czy jedzenie czekolady faktycznie jest dobre dla serca, obniża ryzyko nowotworów oraz poprawia nastrój? Wiadomo, że flawanole znajdujące się w ziarnach kakaowca mają właściwości antyoksydacyjne, czyli mogą ograniczyć niszczenie komórek w organizmie, który to proces zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych. Badania epidemiologiczne nie dały jednak odpowiedzi, czy profilaktyczny wpływ czekolady dotyczy samej czekolady czy może decydującym czynnikiem jest ochronny wpływ flawonoli, które można znaleźć także w innych produktach.     

Wyniki badań były dość niejednoznaczne. Część wskazywała, że jedzenie czekolady obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe, w innych nie wykazano wpływu, a w niektórych zaobserwowano wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu w związku z konsumpcją czekolady. Natomiast zdecydowanie pozytywny wpływ zaobserwowano w przypadku chorób serca, na które to choroby obniżone ryzyko zachorowania obserwuje się u osób jedzących czekoladę. Flawanole obniżają ciśnienie krwi, przez co polepszają pracę serca oraz funkcjonowanie żył i tętnic.
Jakiego dokonać w związku z tym wyboru? Najlepiej wybrać małe porcje wysokiej jakości ciemnej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Będzie to decyzja z korzyścią dla naszego serca, a porcja takiej czekolady zawiera mniej cukru i tłuszczów nasyconych niż inne rodzaje czekolady. 

[artykuł przygotował Piotr Wojtyś na podstawie: https://www.cancer.org/latest-news/is-chocolate-good-for-you.html]