Rak jelita grubego

14 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3782 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Izabela to daj znać jak tylko coś będziesz wiedziała. Ja za to zastanawiam się kiedy mamie zrobią jakieś badania typu tomograf albo kolonoskopię. Teraz w pt była mama u onkologa, wszystko ładnie się goi, następna wizyta 14 lipca i dalej nic nie ma w zleceniach.
  • U nas w tk jb I miednicy czysto :) nawet lepiej niż poprzednio bo było beleczkowanie pecherza a już nie ma bo tato leczy się też u urologa i widocznie leczenie przyniosło efekty :) baaardzo się cieszymy. Dziękuję bardzo Wszystkim za trzymanie kciuków :) Kate77 mój tato miał pierwsze tk 3 miesiące po operacji , z tym, że u nas to trochę inaczej wygląda. U taty nie było leczenia uzupełniającego, wykonano tylko 3 tygodnie po operacji usg jb i otrzewnej. Po usg i konsylium pani onkolog postanowiła, że chemii nie będzie i leczenie zakończono. W związku z tym musieliśmy sami sobie poszukać onkolog, która będzie prowadzić kontrole u taty. Trafiliśmy do prywatnego gabinetu pani ordynator katowickiego szpitala. Dwie wizyty były prywatne, tk tez prywatnie a potem już skierowała nas do swojego szpitala by już nie płacić za wizyty itd. W szpitalu przydzielono tacie panią onkolog która teraz prowadzi te kontrole. Wypisuje skierowania ale sami musimy sobie szukac terminów w różnych miejscach tzn ze np tk nie jedt wykonywane u niej w szpitalu tylko dzwonimy i szukamy gdzie da się (terminy są straszne, nawet do 6 miesięcy ). Kolonoskopie kontrolną będzie miał tato juz wykonywana w jej szpitalu -chociaż tyle. Nie wiem jak jest w przypadku guza odbytnicy, ale u taty kontrolna kolonoskopia miała być wykonana po około roku od operacji. Operacja była w sierpniu, kolonoskopia będzie 26 czerwca cxyli po ok.10 i pół miesiąca. U Twojej Mamy wydaje mi się, że zdecydowanie za wcześnie na kolonoskopie. Tk chyba tez jeszcze może poczekać. Jedyny problem to te terminy, z tym, że Twoja Mama jest objęta leczeniem wiec o ile się nie mylę tk będzie wykonywane w szybkim terminie i pewnie w miejscu gdzie jest leczona. U nas, tak jak wspomniałam, jest to bardziej pogmatwane. Uściski <3 p.s. cieszę się, że w końcu wszystko się ładnie goi :)
  • 7 lat temu
    Izabela ale się cieszę. W końcu jakieś pozytywne informacje na forum, które dają nadzieje innym chorym. Odetchneliscie pewnie wszyscy z ulga. Aż zazdroszczę, ale tak pozytywnie oczywiście. Chciałabym by i u nas tak było. oby tak dalej! U mojej mamy na kolonoskopię za wcześniej napewno , bo tam jeszcze się goi wszystko po radioterapii. Pamiętacie jak pisałam, ze mama miała jedna wielka ranę, nie umiała siedzieć ani się wypróżnić, taki ból. Choć już jest naprawdę dobrze, teraz mama już siada i cała reszta tez wraca do normalności. Pani dr zbadała ja palcem i powiedziała, ze tego guza już tam nie ma. Ale tk jeszcze nie zleciła, za miesiąc tylko wizyta kontrolna, może wtedy zleci.
  • 7 lat temu
    Iza, CUDOWNIE!!! <3 <3 <3 Mega się cieszę z Wami :)
  • Izabela, super wieści :)
  • Izko super :DWarto mieć nadzieję zawsze :D Teraz trzymajcie kciuki za Waldiego :( Dźwignął coś co Mu nie wolno było . :(
  • Dzięki Wszystkim :) bardzo się cieszymy :) Sierotko co się stało???
  • Witaj Izko <3a podniósł coś za cięzkiego pozszywany i posklejany :(Niooooo . Nie słucha nas ;(
  • 7 lat temu
    Monika w drugiej części wyniku masz napisane w jakich miejscach nie ma nowotworu zlosliwego G, H, J, K to węzły chłonne. Rozumiem to tak, ze tam jest czysto.
  • 7 lat temu
    U mojego taty nieciekawie.chemie znosi o tyle dobrze ze nie wymiotuje, ma apetyt itp. Ale strasznie go boli. Jest ciagle na lekach przeciwbólowych bo bez nich nie da sie. Mowi ze czuje tam w jelicie, na odbycie taki piekacy bol nie do wytrzymania.czy to chemia tak dziala, ze guz sie "wypala"?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat