Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
W klinice chirurgii mazan w Katowicach ,prywatnie ,słyszałam też w Olsztynie Gdańsku
-
Kamil ja jak dzwonilam do tej kliniki w Toruniu to powiedziałam sekretarce żeby mnie połączyła z kimś kto mi opowie o tej metodzie i pol mnie z lekarzem który dokładnie mi wszystko wyjaśnił , kazał przyjechać najlepiej z pacjentem ,ale my z Lbn mamy spory kawałek i dalej szukaliśmy u nas w Lbn , wy jak macie blisko to warto tam się wybrać , jak zechcesz to napiszę Ci też kto się nim zajmuje teraz tu w Lublinie powodzenia i zdrówka życzę
-
Mamy kryzys... strasznie lecą wlosy... niby oczywiste, niby wiedzial .. ale przezywa :( lekarz mówi ze te wszystkie dolegliwości zoladkowe, bolowe itp. to skutek uboczny leczenia, ze nalozyla sie radio i chemioterapia... chemię ma bardzo silna, lekarz mówi ze uderzyli tak mocno jak sie tylko da... tata do soboty w szpitalu... pierwszy raz w zyciu...
-
Walka z tym paskustwem, przynosi wiele czynników ubocznych, np mój Tata dziś po 4 dniu radioterapii, nie oddawał moczu przez cały dzień choć pije dużo tak jak zalecają 2 litry dziennie, czy to powód do niepokoju?
-
Aniaem facet bez włosów wyglada całkiem całkiem. Gorzej jednak ma kobieta. Może tak tacie mówcie. Za łysym facetem na ulicy nikt się nie obejrzy, za kobieta owszem. I jakby chciała żyć normalnie, ukryć chorobę przed całym światem to jest to ciężkie.
Kamil o takim skutku ubocznym nie słyszałam. Moja mama miała 30 naświetlań, Wiele problemow po drodze ale zawsze normalnie oddawała mocz. Zgłosiłabym lekarzowi
-
Witaj Kamil każdy objaw niepokojący trzeba zgłaszać natychmiast .U osoby zdrowej może nie być groźny ,natomiast u osoby onko może być w krótkim czasie nawet śmiertelny.
A brak włosów ?to jest ok obecnie ;)tata będzie bardzo modny przez jakiś czas ;) :D
Pozdrawiamy Was serdecznie da tata radę tylko spokojnie bez paniki ,niech powtarza sobie iż pokona to choróbsko ,bo On pokona :D
-
Dziękuję wam. Wiem ze wlosy to pierdola w obliczu tego wszystkiego ale rozumiem ze to tez "boli". Taki fizyczny, wizualny znak tego co sie dzieje w srodku. Tata ma wlew chemii 18godzinny. Potem 3godziny przerwy i nastepny.Nie mialam pojęcia ze to tyle trwa
-
Witaj Aniaem wczoraj napisałam do Ciebie tutaj i zanim wkleiłam zafundowałam sobie wykasowanie :(Ja Aniu z obserwacji wiem o 2 przypadkach za silnej chemii niooo i zle się skończyło miej rękę na pulsie pytaj lekarza i pilnuj tego ,jeśli coś nie tak źądaj konsylium .
Trzymamy za Was kciuki <3
-
Aniaem moja mama miała wlew 22 h, przerwa dosłownie na pare minut i następna butla, przez 4 dni. I tak przyjęła 2 cykle. To wszystko łącznie z radioterapia.
Mama nie straciła włosów, ale bardzo mocno jej się przerzedziły. Chciała perukę kupować ale ja przekonałam, ze nie jest najgorzej, choć to nie była prawda. Ona poprostu nigdzie nie wychodzila przez długi czas, a teraz włosy już pomalutku dochodzą do siebie.
U was tez tak będzie, włosy szybko odrosną, ważne żeby pomoc tacie. Pozdrawiam
-
A jak to jest jesli chodzi o peruke? Jak sie o nia starac? To lekarz cos musi wypisac? Wybaczcie czasami naiwne pytania ale naprawde czasami czuje się bezradna jak dziecko mimo 33lat na karku :-) jade zaraz do taty. Nie jest to latwo wszystko przeorganizowac przy dwojce malych dzieci ale mnie teraz tam ciagnie i nie wysiedze w domu. Tata czuje sie teraz nieźle. Dostaje leki , biegunki nie ma. Ludzie dotknieci chorobami staja sie lepsi dla innych, dowodów mnostwo! Moim tata ktory zaczyna swoja droge leczenia opiekuja sie panowie którzy lecza sie dluzej, podnieśli go na duchu, pomagaja, jeden ma stomie i widze ze tata duzo od niego wyciaga i chlonie bardziej niz slowa lekarzy. Tylko brzydzi go poduszka z wlosami i jutro wychodzi. Mowi ze pierwsze co to chce bardzo krotko sciac wlosy. Tata mial zawsze bujna czupryne i na krotszych po prostu bedzie mniej widac. Trzeba czasu. Jestem pewna ze i z tym sie oswoi. Następnym razem chemia od 19czerwca