Rak jelita grubego

14 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3782 odpowiedzi:
  • Witam, mój tata od jakiegoś czasu skarżył się na problemy z pęcherzem. Ból przy oddawaniu moczu oraz powietrze w moczu. Tydzień leżał na urologii ponieważ było podejrzenie guza pęcherza moczowego. Wczoraj miał mieć zabieg wycięcia guza jednak podczas tego zabiegu pobrali tylko wycinek do badania i zdiagnozowano przetokę jelitowo pęcherzowa. Założyli cewnik i powiedzieli że ma iść na chirurgię. Dzisiaj rano powiedzieli mu, że go wypisują do domu z cewnikiem i workiem!!!!! Chciałam zapytać czy może ktoś wie jak długo ma chodzić z tym cewnikiem bo lekarze w szpitalu oczywiście nic powiedzieli i nie idzie się od nich niczego dowiedzieć i co to jest w ogóle ta przetoka to jest rak??? nadmienię że tat był w szpitalu Narutowicza w Krakowie
  • 7 lat temu
    Nie ma żadnych wiadomości od Was....Izabela, Majo, Avietta, Łukasz odezwijcie się. Chciałam się podzielić z Wami mijam radością. Dziś moja mama po dwóch miesiącach w szpitalu, po bardzo trudniej drodze która dzielnie pokonała wraca do domu. Oj, jak ja się cieszę!!!! Niestety nie może być idealnie, sama walczę z zapaleniem płuc i nie mogę być z nią w tym czasie ale z mojego serca spada dziś wielki kamień, ze ona tam a ja w domu i nie mogę jej pomoc. Niech już jej nikt nie dotyka i bólu jej nie zadaje. Cieszę się jak dziecko choć przecież to nie koniec. Przed nią badania kontrolne na która pójdzie z wielka nadzieja ale i strachem czy pozbyła się tego świństwa. Ale to później. Teraz się cieszymy, będe z nią chodzić na spacery, niech nacieszy się wiosna i życiem. Pisze to, czytam kilka razy i sama nie wierze, ze ten dzień nadszedł. Szpital był okropny, było bardzo, bardzo ciężko.
  • 7 lat temu
    Kate77 <3 <3 <3
  • Cześć Kate super wiadomość :D Mama dała radę teraz będzie już tylko lepiej :) trzymam kciuki żeby w badaniach wyszło wszystko ok :D my czekamy na kolonoskopie która ma być końcem maja, potem decyzja o przełożeniu stomii ja tam się tego boję jak cholera, ale mamie bardzo zależy. Tak w ogóle to 1 kwietnia minęło 2,5 roku od operacji oby dalej było tak jak do tej pory .
  • Kate77 cudowna wiadomość <3 <3 <3 Teraz będzie juz tylko lepiej! Lukasz 93 juz 2.5 roku? Jak ten czas leci. To wspaniała wiadomość, że nich się nie dzieje, bo zazwyczaj do dwóch lat następuje nawrót choroby. Minęły już dwa lata u Twojej Mamy więc jest świetnie. Ja się nie odzywam bo nie mam w sumie o czym pisać. Czekamy na tk w maju i kolo w czerwcu. Ja jestem klebkiem nerwow bo w marcu miało być tk. To opożnienie mnie dobija ale nie daje tacie po sobie poznać, daje mu żyć. Właśnie jesteśmy na wsi, przyjechaliśmy na weekend , próbujemy żyć jakby tego raka nie było. Dzis widziałam się z ciocią której córka 31 letnia ma raka piersi rozsianego po całym organizmie. Licza juz tylko na cud i uzdrowicieli. Tak bardzo bym chciała wierzyć w cuda ;(
  • 7 lat temu
    Łukasz cudownie, ze minęło tyle czasu. I wcale się nie dziwie ze mama chce się pozbyć stomią. Życie z tym ciężkie, pewnie można się przyzwyczaić ale każdy tęskniły za normalnością. Izabela już niewiele czasu Wam zostało. Kwiecień szybko zleci. Będzie dobrze zobaczysz. Najlepsze co możecie dać tacie to normalność, takie zwyczajne życie by nie myślec ani się nie zadręczać. Tak sobie myśle, ze trzeba wiele taktu i wyrozumiałości w towarzyszeniu w chorobie, i trzeba trochę za chorym podążać. Zawsze krok do tylu. Gdy on płacze, popłakać z nim, porozmawiać, podtrzymać na duchu. Ale gdy się cieszy życiem nie odbierać mu tej radości. Taki mam tez plan na nas. Piszesz Izabela , ze choroba najczęściej wraca do dwóch lat! Jak ja się będę bała. Nawet nie umiem taka myśl przepuścić przez swoją głowę, bo mnie skręca. W maju mamy pierwsza wizytę u lekarza. Pewnie wyznacza termin badań obrazowych. Muszę złapać chwile oddechu, bo czasem myśle ze mi tchu zabraknie przez to wszystko.
  • Mam pytanie czy to mozliwe ze markery ok tomograf brzucha ok a na kolonoskopi wyszla wznowu. ? Moja mama miala rok I 5 miesiecy temu operacje wyciecia guza I teraz na kolonoskopi wyszlo ze w tym samym miejscu urosl duzy guz pobrali wycinek za 2 tyg beda wyniki lekarz powiedzial ze raczej operacja znowu z wycieciem kawalka jelita grubego az sie boje drugi raz to przechodzic w tak nie dlugim czasie :( dopiero co mama dochodzila do siebie. ..a miala 6 wlewow chemi :( jestesmy przerazEni ;(
  • Witaj monika1 a kiedy były markery i TK ? markery to nie jest autorytatywne badanie .Dziwne a jaki opis był 1,5 roku temu tego raka ? jako złosliwy?
  • 7 lat temu
    Witaj Moniko jeżeli chodzi o badanie jelit to tylko kolonoskopia jest w stanie dostrzec zmiany w ich wnętrzu. TK brzucha konkretnie narządy tutaj sprawdza choć - z tego co słyszałam ostatnio już wykonują TK jelit po wprowadzeniu kontrastu. Markery - niestety, nie zawsze wskazują prawdę. <3
  • 3 stopnia ale czy zlosliwy to nie pamietam musze spytac siostry byl przerzut na wezel chlonny a TK I markery byly w marcu tylko mama znowu miala krew w kale I to duzo I bole brzucha dlatego ta kolonoskopia byla zrobina I lekarz powiedzial ze urosl guz w tym samym miejscu :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat