Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
Spróbuję z mama pogadać o tych tabletkach jeszcze raz. Jakiś czas temu nie chciała ich brac. Ja raz próbowałem, ale kompletnie na mnie nie działały. Mojej mamie z tego co pamiętam robiono TK, rezonans i Pet przed chemia bo były niejednoznaczne zmiany na jajnikach, w końcu w Pet wyszło ze to nic groźnego. Chyba powinni zrobić przynajmniej TK Izabela. Kurde trochę Was przeciągają z tym podjęciem decyzji. Ale będzie dobrze, musi być! Dzięki za rady ☺
-
Mozesz powiedzieć Lukasz mamie ,że lekarz stosownie do Jej stanu jak by to okreslić da cos na sen .To nie tragedia ,tragedia jest nie spać ,cały układ immunologiczny leci na łeb na szyję.Ty tez o środki takie poproś ,tylko pamiętaj zazwyczaj lekarz nie każe brać ich długo ,ale w ekstremalnym czasie ,ogromnego stresu ,gdy sen za żadne skarby nie chce przyjśc trzeba pomóc organizmowi nie ma rady innej.
-
Hej Wam!
Tato dziś został na chemii, płytki ładnie podskoczyły w górę, ale ledwie podłączyli go do kroplówki, już wymioty :/ Byle do soboty...
U nas homeopatyki nie działają, z Mamą regularnie bierzemy tabletki nasenne (Mama jest od nich uzależniona) i tylko dzięki nim mam siłę wstać rano do pracy.
Łukasz, co to jest PET? Wspomniano tu o tym badaniu wiele razy, ale u nas lekarze nic o nim nie mówią...
-
https://www.affidea.pl/pet-ct/dla-pacjent%C3%B3w/informacje-dla-pacjent%C3%B3w/
Majo Pan dr na spotkaniu z nami wspominał o PET jako o przereklamowanym jednak sposobie w onko.
To takie jakby troche zachłyśniecie się nim ,ale lekarze twierdzą ,że TK jest bardzo dobrym badaniem.Lekarze nie zlecają ponieważ badanie nim jest bardzo drogie.
-
Majo kolejność badań jest taka TK, Rezonans, Pet. I jej to kolejność od najtańszego do najdroższego badania i od najmniej dokładnego, do najbardziej dokładnego. U nas było tak ze najpierw robili TK jak wyszło niejednoznaczne to robili rezonans a jak dalej wyszło niejednoznaczne to Pet. Tylko ze żeby lekarz zlecił Pet to nie jest takie proste bo są określone kryteria osób kwalifikujacych się do badania. Jednym z kryteriów jest np. Wysoki poziom markerów, a brak raka w TK i rezonansie. I dokładnie to sprawdzają juz jak się rejestruje na Pet. Dlatego tak mało robią tych badań. Pet jest bardzo drogi, a potrafi podobno wykryć zmiany wielkości główki od igły. W TK i RM te zmiany muszą być dużo większe. Koniec końców i tak wszystko zależy od tego czy opisujący badanie ma pojęcie o tym co robi. A skąd my mamy to wiedzieć? ...
-
Czy mam prawo żądać aby kolonoskopia była w znieczuleniu?
-
To zależy od tego, gdzie jest wykonywana. Tam gdzie robił mój tato nie było takiej opcji.
-
Lukasz 93 a czy te zmiany były widoczne na usg? Mój tato miał tylko rtg klatki piersiowej i usg jamy brzusznej i przestrzeni otrzewnej. Póki co żyje nadzieją, że wyniki są zgodne z prawdą czyli nie ma przerzutow.
A jak to w ogóle wygląda z chemią? Czy Twoja Mama miała jedną czy po zakończeniu kolejna?
-
Jezeli chodzi o znieczulenie w kolonoskopii to roznie bywa,bo na oddzialach szpitalnych zazwyczaj mozna zazadac natomiast w trybie ambuoatoryjnym bywa,ze trzeba doplacic. Wszystko zalezy od progu wytrzymalosci i sposobu wykonania przez operatora. Jezeli chodzi o PET to lekarze nie chca dawac skierowan bo kosztuje ok. 4500 zl. Jest to badanie calego ciala poczynajac od glowy i dalej w dol. Lekarze tlumacza,ze tego typu badanie to ewentualnie w przypadku przerzutu.
-
Viomi troszke sprostuję Ciebie ;) :DTeraz juz rzadko gdzie wykonuje się kolonoskopię bez znieczulenia. .Robimy z NFZ i wszystkie są w znieczuleniu,o nie nie trzeba prosić.
Ponieważ jest "ostra" akcja na badania ,potrzeba tylko skierowania od lekarza rodzinnego ,ci powinni wydawać bez dyskusji i w wielu przychodniach tam gdzie są pracownie endoskopowe umawiamy się na badania.Nie ma rejonizacji i można wysłać takie skierowanie nawet do innego województwa.
Pozdrawiam :D