Rak jelita grubego

14 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3782 odpowiedzi:
  • Dziękuję starszapani za tą wiadomość. Postaram się nie myslec o tym markerze-jest tak wysoki, że szczerze powiedziawszy nie spotkałam się na forum u nikogo z taką wartością :( O innych nie pisze na wypisie. Tomografii jeszcze nie miał. Gdy prosilam ordynatora o tomografie to odparł, że będzie dopiero zrobiona na wniosek onkologa po otrzymaniu wyniku histopatologicznego. Powiedział tylko, że dokładnie sobie tatę obejrzal i przerxutow nie stwierdził. Wiadomo, że to dobrze, bo gorzej jeśli chirurg w trakcie operacji stwierdza, że raczysko jest rozsiane po całym organizmie ale wiem też że te małe przerzuty są niewidoczne gołym okiem, więc mój optymizm jest zerowy. Tato ma jutro mieć wykonane ekg i jeśli będzie dobrze, to mogę tatę zabrać ze szpitala. Byłoby fajnie bo karmią tam okropnie :) i obiadki ma dowoźone :) a tam nawet mikrofalówki nie mają, więc pędzić trzeba, żeby obiadek zimny nie dojechał; )
  • P.s. życzę Tobie i mężowi dużo więcej niż 20 :)
  • Wspaniałą córką jesteś Izko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3 :D :D
  • Sierotko chciałabym. Dużo mi brakuje. Chociaż teraz mogę się postarać bo wtedy kiedy powinnam była działać to zawaliłam. A co u Ciebie? Chodzi mi o to o czym pisalysmy ostatnio na priv. <3
  • Witam. Udałam się dziś do koordynatorki leczenia onkologicznego z zapytaniem jak można przyspieszyć cały proces. Powiedziała mi wprost, że póki nie ma wyniku histopatologicznego niczego nie może zrobić. Po otrzymaniu wyniku będzie konsylium i decyzja o ewentualnym leczeniu. Nie rozumiem czemu w miedzy czasie nie może być wykonana tomografia. Ona tylko wzruszyła ramionami i wspomniala o prywatnej tomografii. Zaczekam na ten wynik I wtedy zadzwonię do Gliwic może tam będzie szybciej. Ja myślałam, że skoro jest zielona karta to działa to sprawniej. Nie rozumiem tego wszystkiego. Wspomniałam o tym o czym się dowiedziałam, że chemia to najlepiej do 6 tygodni po zabiegu na co ona, że niewiadomo cxy tata ją dostanie bo ma dużo chorób współistniejących. I jak tu się nie załamać :(
  • Izko nie można się załamywać tym tokiem myślenia nie idź. No nie nie można robić badań przed histo wynikiem ,bo to bez sensu.Wynik pokaże co ,jak itd i wtedy konsylium lekarskie zdecyduje jakie badania i jakie leczenie.Izko nie panikUJ .Teraz na spokojnie trzeba ,niczego nie przyspieszysz po za tym w raku jelita jak ktoś tutaj pisał pośpiechu aż tak nie ma.Lekarze wracają dopiero z urlopów i personel, wiec trzeba poczekać u mojego męża do operacji od rozpoznania upłynęło 5 miesięcy .
  • Iza tu głowa muru nie przebijesz niema wyniku to jest podstawa leczenie chyba byś nie chciała żeby tato był leczony w ciemno Na tK jest za wcześnie minimum 25 dni po zabiegu A czy tata dostanie chemie to onkolodzy decydują i wyniki badań Teraz tylko czekanie Opanuj sie bo naprawdę sie załamiesz te mi wieściami Tu trzeba być twardym i nie dopuszczać żadnych myśli że jest choroba Co mają powiedzieć chorzy z wyrokami w reku
  • Iza81. Lekarka dobrze Ci mowi. U nas tez tak bylo. Czekali na wynik histo,by potwierdzic ,ze to rak i cala reszte informacji co wynik zawiera.W dniu odbioru zapisali nas na konsylium ktore odbylo sie z 5 dni pozniej. Na konsylium byla chemioterapeurka ,ktora stwierdzila,ze podadza chemie i wystawila skierowanie na oddzial chemioterapii .tydzien pozniej zrobili bardzo duzo badan z krwi i podali chemie. I tak to wyglada. Twojemu tacie pewnie jeszcze zrobia te Tk jesli bedzie potrzeba. Co do dodatkowych obciazen przed chemia to moj tez ma mnostwo. Sam chirurg nam powiedzial,ze przy taty schorzeniach leczenie bedzie dlugie. Najgorsze z nich to cukrzyca insulinozalezna i ostry stan zapalny zoladka oraz nadcisnienie,a lista jeszcze jest dluga. Spruboj sie nie martwic Izka.Wiem jak to jest. Moja corka mi ciagle powtarza bym nie 8martwila sie tym czego jeszcze nie wiem ,tylko zyla dniem dzisiejszym. Ma 13 lat i dziadek to jej najlepszy przyjaciel i kumpel.
  • Kurcze ,ale byka zrobilam,ze szok.sprobuj,heh. Mloda sie pakuje ,bo na miesiac wyjezdza ,a ja bezmysnie pisze sluchajac jednoczesnie jej,a to gadula .Iza przestan czytac i spokojnie poczekaj. Jak sie odbiera Tk ,to idzie sie tez zaraz do lekarza i juz on Ci odpowie na wiele pytan.
  • Dziękuję Wam za odzew. Myślałam, że może jest szansa ze wykonają TK przed konsylium a tu guzik :( najwyżej zrobię prywatnie gdy już otrzymamy wynik histopatologiczny. Jeśli mogę jeszcze o coś zapytać . Cxy rtg klatki piersiowej wykrywa przerzuty czy tylko i wyłącznie TK?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat