Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
Basia, Twój Tato faktycznie ciężko to wszystko znosi :( Nie wiem, jaką chemię dostaje, ale to chyba nie ma większego znaczenia, bo każda chemia, to trucizna i organizm różnie na nią reaguje.
Ja tylko czekam, aż Tato skończy ostatni cykl, bo doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że chemioterapia to nie leczenie, tylko zatruwanie organizmu (i przy okazji raka).
Bogu dzięki, że u Taty wszystkie organy jeszcze prawidłowo funkcjonują, ale to się może w każdej chwili zmienić.
Wielka szkoda, że Twój Tato nie toleruje nutridrinków. Poczekajcie jeszcze parę dni, gorzki/ metaliczny posmak w ustach powinien ustąpić. Ktoś tu kiedyś podsunął mi pomysł na miętowe cukierki bez cukru, mój Tato lubi je ssać w tych pierwszych najgorszych dniach po chemii, może i Twojemu coś pomogą?
-
Majo.A gdzie dostajecie takie bez cukru.Objechalam sklepy u mnie w poblizu i nie maja.Jesli znasz ich producenta ,to napisz mi prosze. Tata teraz zmusil sie do zjadzenia kiwi i kazal mi jechac do sklepu po plata sledziowego w occie. Pewnie ,to niezdrowe,ale ja juz jestem zdesperowana by cokolwiek zjadl.
-
Iza81. A jak Twoj tata die dzis czuje?
-
Basia 40 mój tato dziś dużo lepiej. Zjadł w szpitalu dwie kromki I powiedział ze gdyby dali więcej to by dalej jadł. Takiego apetytu dostał po tych kroplowkach. Zaraz jadę do niego i zawioze mu kompot (oczywiście bez cukru )niestety nie potrafi pić wody musi pomału się do niej przyzwyczajać. Ugotowałam mu też rosół na indyczku bo tam w szpitalu posiłek trzy razy dziennie a on przeciez musi jeść mało a często. Fajnie się słyszy ze nabiera apetytu (ja obwinialam papierosy za brak apetytu a to był ten cholerny guz ) boje się tylko ze gdy będzie wynik histopatologiczny to znów go straci -zresztą tak jak i ja.
Basia przykro mi że Twój tato tsk źle znosi chemię. Oby lekarz mu potrafił pomoc zastrzykami cxy innymi lekami. Ja pamiętam jak mi koleżanka mówiła ze jej babcia dostawała takie tabletki które bardzo pomagały zmagać się ze skutkami ubocznymi ale ona niestety nie pamięta nazwy :( moze warto byłoby zapytać lekarza prowadzącego? (Wiem tylko ze kosztowały ok 80 zł za opakowanie )
-
Tak, moja mama kupuje w aptece miętówki Sula, w sklepach są też ziołowe bez cukru Ricola. Spory wybór smaków jest na stronie diabetyk24.pl. Generalnie te cukierki nie muszą być konkretnie miętowe, chodzi o ten odświeżający efekt fresh, który łagodzi posmak metalu.
-
Moi kochani poradźcie mi cos.Od miesiąca mam bole brzucha po lewej stronie,i dyskomfort utrzymujący sie caly dzień tylko puszcza w nocy.Mieszkam w de bylam w Pl u gastrologa bo bylam na urlopie i powiedzial ze mam zespol jelita drażliwego,ale kazał zrobić dla mojego spokoju kolonoskopie.W Pl nie zdążyłam zrobić kolonoskopi ,tylko zrobiłam dwa testy na krew utajona wynik ujemny ,morfologia dobra usg dopochwowe dobre usg brzuszne również.Wracajac do Niemiec lekarz zrobil mi trzy testy na krew utajona i wynik negatywny.Problem tez mam ze stolcami czasem sa papkowate a czasem o średnicy 2cm,czy to stolec olowkowaty czy nie.W czwartek mam wizytę u niemieckiego gastrologa i wyznaczy mi termin na kolonoskopie.Kochani napiszcie czy te bole brzucha mogłam sobie wmówi bo cierpię na nerwice lekowa czyli chipochondrie.Wiem ze nie powinnam tutaj pisać ,ale kto ma większą wiedze w raku jelita grubego jak nie wy.Zaczelo sie wszystko jak miałam begunke i zaczelam czytać jakie mogą byc przyczyny i wyszlo zd rak jelita.Pozdrawiam wszystkich
-
Witaj murzynko22 <3rób badania, idź do gastrologa ,może nawet zrób na koniec tomograf brzucha ,nie bagatelizować objawów ,zbadaj nerki może jeszcze .Obserwuj ból czy nie jest czasem jak masz zaparcia?czy je miewasz ?jeśli wszystkie nic nie wykażą zapytaj lekarza o te nerwice ,ale może tak być znam teraz aktualnie panią co ja pobolewa ciągle gdzieś coś a to jest nerwica lękowa i depresja a wyniki badań wielu są dobre.Powodzonka i napisz po wizycie u gastrologa i ....to forum jest po to by zadawać pytania . <3 :D
-
Sierotko ja mam zdiagnozowana nerwice lekowa.Ja ciągle latam po lekarzach jak wariat.Nigdy nic nie wykryto,zaczelaam tylko czytać o raku jelita i juz mam wszystkie objawy.Juz rano wstaje z bólem brzucha.Jak tu funkcjonowaac.Pozddrawiaam
-
A i zaparc wcale nie mam,tylko papkowate i normalne stolce.
-
Murzynka, nie szukaj diagnozy w Internecie, tylko leć na gastroskopię. Nikt Ci na podstawie objawów nie powie, co Ci jest. Zrób badanie, po co się niepotrzebnie męczysz?