Używanie cukru, jedzenie ciastek, cukierków i innych słodyczy nie jest wskazane zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Należy pamiętać, iż duże ilości cukru znajdują się w owocach i owocach suszonych, a jego nadmiar w diecie prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości.
Można rozważyć stosowanie miodu zamiast cukru do potraw i napojów. Ostatnio coraz bardziej popularny jest też ksylitol – naturalna substancja słodząca otrzymywana z drewna brzozy, o właściwościach bakteriobójczych, przeciwpróchniczych i przeciwgrzybicznych.
Ksylitol jest mniej kaloryczny niż cukier biały, a dodatkowo nie powoduje gwałtownego skoku poziomu insuliny we krwi, a więc jest całkowicie bezpieczny dla diabetyków i nie przyczynia się do powstawania insulinooporności i cukrzycy u pozostałych osób.
Ciekawą alternatywą dla cukru jest także stewia – roślina występująca naturalnie w Ameryce Południowej o naturalnie słodkich liściach. Na ich bazie produkowane są niektóre bezkaloryczne słodziki.
czy ograniczać nalezy cukier po diagnozie rak ?
Tak, jest to zasadne.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?